ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hjältinnan som blev författare

Caroline Engvall · 7 Nov 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

HJÄLTINNA. Fateme Behros är författare – och hjältinna. Hon flydde till Sverige. Hennes man dog. Hon lärde sig svenska med hjälp av lexikon – och skrev en roman. Berättare i ”Som ödet vill” är en iransk kvinna i yngre medelåldern. – Jag har alltid haft lust att skriva. En roman brukar innehålla kärlek, politik och även religion, vilket för mig som kvinna som bodde i ett land där man måste akta sig för att inte prata för mycket inte var möjligt att skriva. Yttrandefrihet är ju ett måste om man vill skriva sanningen.

•• Hur kändes det att hamna i Sverige ensam?– Just då var jag ömsom hoppfull och glad, ömsom ledsen och besviken beroende på dagens händelser. Ett leende från kassörskan i affären, en hälsning från grannen eller ett uppmuntrande ord från min svensklärare kunde tända ett ljus på vägen till framtiden. Men ljuset kunde lätt slockna när kylan inne i den instängda lägenheten påminde om ensamheten i en stad där jag inte hade några släktingar eller riktiga vänner som jag kunde lätta mitt hjärta för. Det kändes som att framtiden bara handlade om att överleva.

•• Vad har du för råd till andra invandrare som också drömmer om att skriva en bok men som känner att de inte kan språket perfekt?– Även i dag kan jag själv känna mig osäker när det gäller språket. Men jag läser mycket, gärna svenska författare. Sedan läser jag mina texter många gånger, och varje gång upptäcker jag något jag vill ändra. Högläsning av min egen text är en stor hjälp för mig, och en bra dator som ger en anmärkning när den tror att något är fel. Det får mig att tänka och ändra flera gånger tills jag är nöjd. Efter allt detta hjälper redaktören på förlaget också till.

•• Vad är ditt nästa projekt?– Jag har en roman, en släkthistoria, som för närvarande ligger i sin vilokammare eftersom ett annat projekt kom emellan. Det är en översättning med utvalda dikter av den persiske 1300-talspoeten och filosofen Hafez. Den boken kommer ut inom en snar framtid och då väcker jag min släkthistoria.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro