ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hjärnan växer – för varje ny vän

Victoria Gillberg · 4 Nov 2011
Uppdaterad 4 Nov 2011
Träna hjärnan – skaffa fler vänner.

Träna hjärnan – skaffa fler vänner. Foto: David Duprey /Scanpix


När ditt sociala nätverk blir större växer också hjärnan. Frågan är om det gäller för vänner på sociala medier med?

klar

Artikellänk är kopierad

Apors hjärnor blev större varje gång en ny apa flyttade in i buren. Ny studie visar att vissa delar av hjärnan växer när den tar in ny information om det sociala nätverket. – Intressant nog så finns det några studier på människor av olika forskningsgrupper som visar en koppling mellan hjärnans storlek och storleken på det sociala nätverket och vår studie bekräftar det, säger Jerome Sallat på Oxfords universitet till Livescience.com. I genomsnitt ökade hjärnans storlek med fem procent för varje ny "vän". Forskarna har studerat 23 rhesusapor som lever i olika stora grupper på ett forskningscenter i Oxford. Aporna hade levt i grupperna i minst två månader.Sedan scannade forskarna apornas hjärnor med magnetröntgen. Då såg de förstoringar i flera av hjärnans områden som är kopplade till sociala interaktioner.

Grupperna hade olika typer av hierarkier (förutom den grupp som bara bestod av en apa). Apans rang i gruppen bestämde dess sätt att agera och interagera med andra apor. Forskarna menar att när de delarna av hjärnan blir större ger det ett ökat behov av att tolka betydelsen av ansiktsuttryck, gester och ord hos andra människor och i andra sociala grupper. Men om det räcker att få fler vänner på Facebook eller followers på Twitter kan inte forskare svara på. De här förändringarna visar på hjärnanas förmåga att förändras under tid. Tidigare forskning har visat att att lära sig nya fysiska förmågor, som till exempel att cykla, förstorar de motoriska delarna i hjärnan och ökar dess förmåga. Det har inte visats tidigare med sociala situationer. Men forskare är osäkra på om hönan eller ägget kom först. Stora social nätverk förstorar hjärnan eller stor hjärna leder till stora sociala nätverk.

klar

Artikellänk är kopierad

Victoria Gillberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro