ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hjärnceller kan omprogrammeras med injektion

Jenny Sköld · 26 Mar 2013
Uppdaterad 26 Mar 2013

Forskare har för första gången skapa nya nervceller – direkt i hjärnan. Tekniken kan på sikt kunna användas för att ersätta döda hjärnceller vid sjukdomar som Alzheimers.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är forskare i Lund har i försök på möss lyckats förvandla celler i hjärnan på möss till nervceller.  

Forskargruppen har designat gener som går att stänga av och på med hjälp av läkemedel. Generna har sedan planteras i så kallade stödjeceller som finns naturligt inne i hjärna. När mössen sedan druckit läkemedlet, som blandats i vatten, har omvandlingen av cellen påbörjats. 

- Fynden är de första viktiga bevisen på att det går att omprogrammera andra celler till nervceller inuti hjärnan. Men det dröjer förmodligen minst tio år innan tekniken kan användas på patienter, säger Malin Parmar, forskargruppschef och docent i neurobiologi.

I framtiden kan man tänka sig att tekniken kan användas för att ersätta nervceller vid sjukdomar som Parkinsons, Huntingtons och Alzheimers sjukdom. 

– Just min forskning är på Parkinsons, men metoden går lika bra att använda för att ersätta hjärnceller i andra delar av hjärnan. 

Kan man tänka sig att tekniken även kan användas för att göra oss smartare?

– Jag tror inte att man blir smartare av fler hjärnceller. Det handlar också om att cellen ska sitta på rätt plats och vara kopplade på rätt sätt – det är kopplingar som sker redan innan vi fötts.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro