ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hjärtinfarkt? Åk till stan

Annika Persson · 22 Sep 2011
Uppdaterad 22 Sep 2011
Livräddningsövning i Stockholm.

Livräddningsövning i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix


Polisen i city utrustade med hjärtstartare, men inte i förorter. Det är en ekonomisk fråga”. Överlevnadschansen minskar drastiskt.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan några år tillbaka har ett 50-tal utryckningspolisbilar i city och västerort blivit utrustade med hjärtstartare, via projektet Salsa som syftar till att minska dödligheten vid plötsliga hjärtstopp.

Övriga områden i Stockholm har ännu inte prioriterats. – Det är flest människor i citykärnan, hjärtstartare placeras alltid ut där den gör nytta för så många personer som möjligt, säger Jessica Nieinen, projektledare på hjärt-lungfonden.

Vid hjärtstopp minskar överlevnaden med tio procent för varje minut, därför är det viktigt att  få hjälp fort. Polisen är ofta först på plats vid en olycka. – Vi har möjlighet att som del i vårt forskningsprojekt ge polisen så många hjärtstartare att de bör täcka upp i hela länet. Tackar de ja kan vi börja vid årsskiftet, säger Mårten Rosenqvist, professor i hjärtsjukdomar vid Karolinska institutet, SÖS.

Men att ta emot hjärtstartare är inte självklart. Tapio Lehto, sektionschef för arbetsmiljösektionen på polisen, berättar att de exempelvis inte får bli sponsrade. En förfrågan om de ska köpa in hjärtstartare permanent är därför ivägskickad. – Myndigheten måste ta ställning till om detta arbetssätt ska ingå i polisens kärnverksamhet. Sedan får vi inte använda oss av sponsorer, därför blir det även en ekonomisk fråga, säger han.

Peter Bjurén, räddnings- och sjukvårdsansvarig på citypolisen, tycker att alla ska ha rätt till samma livräddande åtgärder, oavsätt var i länet man bor. – På polishögskolan utbildar man alla poliser i det, då borde det väl följas ute på distrikten med, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Persson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro