ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hög klass på maten – på hög höjd

Carl Reinholdtzon Belfrage · 25 Okt 2013
Uppdaterad 21 Dec 2016

Foto: Christina Blom


Upper House handskas varsamt med råvarorna och siktar på två Michelinstjärnor. Metros krogskribent efterlyser dock en signaturrätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Christina Blom
Foto: Christina Blom

RECENSION: Upper House – 5 glober

När Krister Dahl gick ut med att han siktade på två Michelinstjärnor för sin nya restaurang Upper House kunde man höra konkurrenterna sätta det filtrerade fresh-vattnet i halsen. Uttalanden likt dessa straffas vanligtvis med 3–5 års straffläger i jantelagens Sverige. Jag tyckte personligen att det var ett fantastiskt uttalande. Något märkligt dock – de ville alltså ha två, inte en eller tre, utan just två stjärnor? Well, låt oss lämna Michelin. Michelin gör, likt Gollums ring, alla inom restaurang lite knäppa.

Så, hur är då Upper House? En, två eller 690 stjärnor? Vi kan börja med att konstatera att det är den restaurang i stan med vackrast interiör. Vacker, sval och minimalistisk inredning, snurrfåtöljer i vitt läder och utsikten gör att endast en Steely Dan-studio kan konkurrera i luxuös upplevelse.

Servicen är också på Alain Ducasse-nivå. På ett ledigt och mycket bekvämt vis uppfylls varje önskan under middagen, just innan du själv uppfylls av just den önskan. Charmant, inte sant?

Middagen börjar med ett ostron, en potatispuck med rom samt ett chips med sardell. Sedan svartrot med löjrom och en liten morotsstrut. Till detta Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2004. Något för ung, men redan underbar. Det är som ett intensivt förspel med västkustens hav och land som får skvalpa mot Frankrikes ädla marker. Väl utvalda råvaror behandlade med varsam hand i trevliga dryckeskombinationer. Vinkällaren behöver dock byggas på och Anne Claude Leflaive får inte förväxlas med Olivier Leflaive.

Sedan löper ett par större rätter förbi i ett vackert pärlband bestående av makrill i kombination med rädisor, jordärtskocka med hasselnötter och brynt smör samt en fantastisk havskräfta med svart trumpetsvamp. Jag får samma känsla som när jag på Färöarna dippade ner en levande havskräfta i 70 gradigt vatten i tio sekunder. Fräsch, levande, nästan rå.

Huvudrätten är en hjort med pumpa och trattkantareller cementerar slutbetyget fem glober. Krister Dahl har på kort tid lyckats med att sätta ihop ett stjärnteam i hög nationell klass. Min enda invändning är om det räcker för internationell klass och målet två stjärnor. Jag saknar fortfarande en personlighet i maten, en signaturrätt, något unikt, en tydlig filosofi som hos Daniel Berlin, Fäviken eller Noma. Men låt oss ge Krister och Co lite mer tid, när de vågar sätta kniven djupare i bordet kan Upper House mycket väl bli krogen som bryter stans tak på en stjärna.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro