ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hög sannolikhet för skolskjutning i Sverige

Frida Sundkvist · 19 Mar 2013
Uppdaterad 19 Mar 2013
Hög sannolikhet för skolskjutning i Sverige

Hög sannolikhet för skolskjutning i Sverige


En skolskjutning är mer trolig än en omfattande kryssningsbrand. Men mest sannolikt är en omfattande värmebölja med flera dödsfall, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

klar

Artikellänk är kopierad

I Sverige har bara en skolskjutning ägt rum, och det var i Kungälv 1961. En person dog och sex personer skadades. Flera hot om massaker har förekommit, bland annat på skolor i Eskilstuna, Örebro och Piteå. 

Nu gör MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, bedömningen att det är sannolikt att Sverige drabbas av en skolskjutning var tionde år. Det motsvarar hög sannolikhet, enligt Sveriges nationella riskbedömning. 

Det kan jämföras med sannolikheten för omfattande brand i kryssningsfartyg. Där är sannolikheten att det inträffar bara en gång på 300 år. 

I sin rapport går MSB även igenom hur väl rustat Sverige är för andra katastrofer, som en långvarig värmebölja eller oljekris. 

En omfattande värmebörja med allvarliga konsekvenser, som att många människor avlider eller allvarligt skadas, bedöms inträffa i Sverige på fem till tio års sikt. Sannolikheten ökar i takt med klimatförändringarna, enligt MSB.

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro