ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hög tid för "Vad-fan- gör-kåren-dagarna"

metro · 13 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Germán Bender-Pulido – Civilingenjör och chefredaktör för Studentliv

klar

Artikellänk är kopierad

Hej! Vad gör ni? Frågan finns på en inramad papperslapp i studentkårens styrelserum på KTH. En student lämnade in lappen till kåren någon gång och sedan dess finns den uppsatt på väggen som en påminnelse om att kårens medlemmar i de flesta fall inte har en aning om vad kåren gör. Om studentkårerna ska ha en framtid när kårobligatoriet avskaffas måste de bli betydligt bättre än i dag på att besvara den frågan.

Kårobligatoriet ska avskaffas senast 2010, och i dag kommer den omdebatterade kårobligatorieutredningen som ska beskriva hur det kan gå till. Kårerna föreslås få statliga bidrag för att kunna fortsätta sin utbildningsbevakande verksamhet, till exempel att utse studentrepresentanter i olika högskoleorgan och granska lärosätenas jämställdhetsplaner.

Det föreslagna beloppet är 300 kronor per student och år. Pengarna lär behövas. Min tidning, Studentliv, visade i en enkät förra året att så få som 15 procent av studenterna helt säkert ville fortsätta betala sin kåravgift om obligatoriet avskaffades.

Mottagning av nya studenter, arbetsmarknadsdagar, kårföreningar, fester och annan verksamhet får kårerna finansiera själva via medlemsavgifter eller på annat sätt. Och här finns en historisk öppning för alla som vill nå de så attraktiva studenterna.

Företag, fackföreningar, branschorganisationer och politiska partier är bara några aktörer som har chansen att kraftigt öka sin närvaro på högskolorna när studentkårernas oro för att inte klara budgeten tvingar dem att söka nya samarbeten och öppna sig mot samhället. De tekniska studentkårerna är redan bäst på det här, med välutvecklade sponsrings- och samarbetsavtal med näringslivet, men mycket mer kan göras.

Det finns givetvis risker med ett avskaffat kårobligatorium, framför allt att studenternas inflytande på högskolorna kan komma att minska. Å andra sidan ökar kårernas legitimitet när deras medlemmar själva valt att gå med.

Dessutom gör de positiva effekterna som jag beskrivit i den här krönikan att det kommer att bli spännande att följa utvecklingen. En del studentkårer har redan börjat bli bättre på att kommunicera med sina medlemmar, till exempel har åtminstone tre kårer ordnat så kallade ”vad-fan-gör-kåren-dagar”.

Och behovet av att erbjuda studenterna tydliga värden för medlemsavgiften lär inte minska. Både kårer och aktörer som vill nå studenter bör alltså omgående ställa sig frågan: vad kan jag erbjuda?

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro