ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Högerextremist åtalas för knivpaket till tidning

Fredrik Beckman · 10 Feb 2014
Uppdaterad 10 Feb 2014
Kamil Ryba misstänks bland annat ha skickat ett paket med en kniv och en koran till tidningen GT:s redaktion. 

Kamil Ryba misstänks bland annat ha skickat ett paket med en kniv och en koran till tidningen GT:s redaktion.  Foto: TT


Högerextremisten Kamil Ryba, 29, som är ledare för Swedish Defense League, sände paket med en kniv och en koran till Göteborgs-Tidningen. Nu åtalas han för att ha försökt tysta redaktionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Paketet.
Paketet.Foto: Polisen
Bombroboten sköt sönder lådan.
Bombroboten sköt sönder lådan.Foto: Polisen

Det var på lucia förra året som hoten mot företrädare för GT och Expressen började. Han ska ha tagit sig in i GT:s lokaler på Kungstorget i Göteborg och kastat ägg. Sedan ska han ha ropat ”Ni får anmäla mig eller göra vad ni vill. Nästa gång kastar jag inte ägg och fortsätter ni att skriva kommer jag tillbaka med kniv.”

Hoten ska ha varit menade för GT:s chefredaktör Frida Boisen, Tomas Mattsson, som är ansvarig utgivare för både GT och Expressen och redaktionschefen Björn Lindsten.

Den 23 januari i år ska Ryba ha återvänt. Nu med ett paket, som var adresserat till Frida Boisen och Tomas Mattsson. Paketet skapade ett stort pådrag, eftersom man misstänkte att det kunde vara en bomb.

I stället innehöll det en koran och en kniv. Paketet lämnades in i receptionen.

Nu åtalas Kamil Ryba misstänkt för brott mot medborgerlig frihet, eftersom syftet med hoten var att få tidningen att sluta skriva vissa artiklar. Bland annat berättar Kamil Ryba i förhör att han inte gillar att GT och Expressen skriver namn på personer som uttalar sig på högerextrema sajter som Avpixlat och Exponerat.

– Jag tycker att de hänger ut privata människor i tidningen. De skriver i tidningen vad privata personer skriver på nätet. Att de hänger ut politiker, tycker jag är helt OK men inte privatpersoner, säger han i förhör med polisen.

Att han lämnade paketet med en koran och en kniv förklarar han med att han tycker att islam är våldsamt.

– De, muslimerna, använder kniv vid de flesta av sina handlingar. De (GT och Expressen) skriver ju att islam är så fint och så jävla skönt. Att Sverige skulle ta hit fler personer från Islamska länder. Jag tycker de skall sluta hyckla, säger han vidare i förhöret.

Kamil Ryba förnekar brott.

– Jag får ta det straff som kommer, jag har dock inte hotat någon. Jag kan erkänna skadegörelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro