ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Högre hyror ska ge 20 000 nya hem

Josefin Svenberg · 13 Apr 2012
Uppdaterad 13 Apr 2012

Det ska bli enklare och mer lönsamt att hyra ut sin bostadsrätt. Så vill regeringen få ut 20 000 lägenheter på hyresmarknaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Satsningen presenterades av Alliansens fyra partiledare i går, då de för första gången på länge framträdde tillsammans i det nybyggda bostadsområdet Annedal i Bromma.

– Det här är det stora förslag som vi lägger fram i vårpropositionen. Det är en signal om vad vi vill lägga i höstens budget, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Totalt kostar satsningarna 1,6 miljarder kronor och tanken är att förslagen ska läggas fram i höstens budget och träda i kraft från 1 januari 2013.

Det ska bland annat bli lättare att hyra ut bostadsrätter i andra hand genom att ägaren själv ska få bestämma, inte föreningen.

– Det handlar om att utnyttja bostäder som inte används för tillfället, säger Fredrik Reinfeldt.

Enligt en beräkning som regeringen hänvisar till ska detta ge 20 000 bostäder. För att även öka nyproduktionen vill man sänka fastighetsavgiften. Men exakt hur många nya bostäder som förslaget skapar vill regeringen inte ge.

– Men det här är väldigt viktiga steg som bör gör att kalkylerna förändras i positiv riktning och att fler bostäder tillkommer, säger Göran Hägglund (KD).

Men är det tillräckligt?

– Nej, det behövs mer. Men vi har väldigt många processer igång som handlar om att ytterligare förbättra bostadsbyggandet i Sverige, säger Hägglund.

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH, säger till Metro att förslagen är ”ett steg i rätt riktning” men att fler åtgärder krävs:

– Jag tror absolut inte att det här kommer räcka för att vi ska få någon stor förändring i byggandet, men om man ser det på lite sikt och att man åtgärdar andra saker så kanske det kommer hända någonting, säger Hans Lind.

”Risken är ju att de höjs”

VERSUS. Hyresgästföreningen och Bostadsrättsägarna svarar på Metros frågor.

Hur skulle andrahandshyrorna påverkas av förslaget?

Barbro Engman, ordförande Hyresgästföreningen: Svårt att säga. Men de som hyr i andra hand är ofta de som har sämst koppling till arbetsmarknad och det är tragiskt att de ska behöva betala mer. Jag hoppas att det inte ska finnas möjlighet att behålla en bostadsrätt bara i syfte att tjäna pengar på den.

Carolina Stegman, ordförande bostadsrättsägarna: Risken är ju att de höjs. Samtidigt står det i lagen att man inte får ta ut en högre hyra än vad den ligger på i området. En fara jag ser är snarare att det inte får bli alltför gynnsamt att hyra ut, så att någon köper en lägenhet bara i syfte att hyra ut.

Är det rätt att ta bort retroaktiviteten i hyresprövningen?

Barbro Engman: Det är tråkigt. De som hyr i andra hand är ofta ungdomar som får bo på det mest otrygga sättet, betala mest och dessutom inte ha något skydd för att få tillbaka oskäliga hyror. Jag tycker det är ett trippelsvek mot dem.

Carolina Stegman: – Så länge systemet ser ut som det gör i dag – att det är jättesvårt att få veta vad en skälig hyra är i området – så är det bra att man inte kan kräva i efterhand. Det blir en väldig osäkerhet för de som hyr ut.

Enligt förslaget finns 20 000 outnyttjade borätter. Stämmer det?

Barbro Engman: Det tror jag inte ett dugg på. Det är bara gissningar, det är inte ens kvalificerade gissningar. Jag kan misstänka att de bostadsrätter som finns att hyra ut redan är uthyrda.

Carolina Stegman: Givetvis är det så att det kan stå en hel del bostadsrätter tomma. Men vi har inga sådana siffror, så det är jättesvårt att göra en uppskattning.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro