ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Högre lön men tråkigare arbetsuppgifter – hur väljer man?

Björn Hedensjö · 6 Apr 2017
Uppdaterad 6 Apr 2017
Högre lön men tråkigare arbetsuppgifter. Det är inte alltid ett lätt val.

Högre lön men tråkigare arbetsuppgifter. Det är inte alltid ett lätt val. Foto: Alloverpress


Några av våra svåraste beslut handlar om just jobbet. Björn Hedensjö skriver om hur man kommer framåt när man fastnat i dilemmat.

klar

Artikellänk är kopierad

Tacka ja till nya jobbet med högre lön men tråkigare arbetsuppgifter? Säga ja till tjänsten med bättre karriärmöjligheter men overkligt trista arbetskamrater?

Det är inte ovanligt att några av de mest förlamande dilemman vi är med om handlar om just jobbet – vi ägnar trots allt en rejäl portion av våra vakna liv åt arbetet, och där finns ofta några av de viktigaste personerna i våra sociala nätverk.

Vi stannar ofta upp och försöker hitta den absolut bästa lösningen på dilemmat genom att tänka oss alla möjliga konsekvenser och scenarion. Ibland hjälper det, men ibland fastnar vi i tankarna. Ambivalens kallas det med ett finare ord och det är ett erkänt stressande tillstånd. Speciellt om det gäller viktiga beslut, som att byta jobb.

Det finns en rad tankeknep att ta till för att göra situationen mindre förvirrande, ångestframkallande och för att öka sina chanser att komma framåt när man fastnat i ett dilemma. Till att börja med är det bra att påminna sig om att det inte finns något enkelt svar – om det gjorde det skulle det inte vara ett dilemma. Ge utrymme för dessa känslor, som är helt normala. Ha också tålamod, du kommer troligen inte att lösa detta på en dag. Strukturerad problemlösning med papper och penna, och att gå tillbaka till dina grundläggande värderingar – vad som faktiskt är allra viktigast för dig – kan också hjälpa till med kompassriktningen.

Men bäst av allt är kanske att komma ihåg att vad du än gör, så är det faktiskt ett val. Att stanna kvar på jobbet med roligare arbetskamrater men sämre karriärmöjligheter är också ett beslut. Med den insikten kommer också en känsla av kontroll – att det ytterst är du som bestämt dig för att vara där du är. Och det finns gott om forskning som visar att vi med en känsla av kontroll blir betydligt bättre på att klara av tuffa krav. Hur olösligt ditt dilemma än ser ut är det faktiskt omöjligt att inte välja.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Hedensjö
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro