ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Högre risk för demens – om du är nykterist

Elinor Karlin · 2 Aug 2018
Uppdaterad 2 Aug 2018
Men du ska inte börja dricka alkohol för hälsans skull, säger forskarna.

Men du ska inte börja dricka alkohol för hälsans skull, säger forskarna. Foto: Pexels


Om du helt låter bli att dricka så löper du större risk att drabbas av demens. Det enligt en ny studie. Men vissa forskare är skeptiska till resultatet.

klar

Artikellänk är kopierad

Om du helt låter bli alkohol så kan du ligga i riskzonen för att få demens, skriver CNN. Det visar en ny omfattande studie som publicerats i British Medical Journal.

Under 30 år studerades 9 000 britter mellan 35 och 55. Det visade sig att personer som avhöll från att dricka alkohol under minst tio års tid hade 50 procents högre sannolikhet att utveckla demenssjukdomar. Dessutom visade studien tydligt att de som konsumerar stora mängder alkohol löper ännu högre risk, något som har bekräftats i tidigare studier. Med stora mängder alkohol syftas på mer än sju glas vin i veckan, i enlighet med de brittiska alkoholrekommendationerna.

5 procent högre risk

Av de 9000 deltagarna i studien så var det 1300 som avstod från alkohol under en längre tid. 98 av dem, 7,5 procent, utvecklade demenssjukdomar, till skillnad från 5 procent av deltagargruppen som helhet.

Men forskare är kritiska till metoden som använts.

– Visserligen räknar modellen på statistiska skillnader, men först måste man inkludera alla skillnader och sedan vara säker på att du lyckas mäta skillnaderna, säger doktor Suzi Gage, psykolog  epidemolog vid University of Liverpool till CNN.

Fler riskfaktorer

Men den stora frågan handlar om vilka det är som avstår alkohol. Enligt doktor Suzi Gage är det sannolikt att flera av de har slutat dricka av hälsoskäl som exempelvis hjärtproblem. Dessutom syns det i studien att flera av dem är ensamstående, har lägre utbildning eller är av en lägre samhällsklass, vilket alla är riskfaktorer för att få sämre hälsa.

– Det skulle kunna vara så att en liten mängd alkohol är skyddande, men jag är inte övertygad, säger hon till CNN.

klar

Artikellänk är kopierad

Elinor Karlin
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro