ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Högre tillväxt med S-regeringar

Joakim Goksör/TT · 21 Maj 2014
Uppdaterad 21 Maj 2014

Mönstret är tydligt. Både tillväxt och börs har utvecklats bättre under år med en S-regering än under borgerliga regeringsår, enligt en rapport från Söderberg & Partners. Fast det mesta handlar om tur och tajmning, tror rapportens författare.

klar

Artikellänk är kopierad

Sossar från förr: Olof Palme, Tage Erlander, Sten andersson och Ingvar Carlsson.
Sossar från förr: Olof Palme, Tage Erlander, Sten andersson och Ingvar Carlsson.Foto: Lennart Nygren

Valåren har sedan 1970 och framåt i snitt haft väsentligt högre tillväxt än åren före och efter val. Det handlar delvis om valfläsk, enligt Matthias Gietzelt, chefsstrateg på finansrådgivaren Söderberg & Partners.

– Det kan finnas många förklaringar. Men det är ju självklart en ökad konsumtion som bidrar, både hushållskonsumtion och offentliga utgifter. Och det går ju delvis att påverka från statligt håll, säger han.

I omvärlden

Många förklaringar krävs också för att förstå sambandet mellan S-ledda regeringar och marknaden, enligt Gietzelt. Han påminner om att utvecklingen för börsen och tillväxten i första hand hänger samman med hur det ser ut i omvärlden.

TT: Är det tillväxten som främjar S eller är det S som främjar tillväxten?

– Bra fråga. Jag skulle ju säga att det definitivt är tillväxten som i så fall främjar vänstern, säger han.

– Men det kan vara en del (politiska) faktorer som påverkat också, som mer offentlig konsumtion. Det kan ha tagits beslut om AP-fonder. Devalveringar har stor påverkan. Men generellt är det tillväxten som styr och påverkas av andra faktorer. Det såg vi inte minst i finanskrisen.

Icas varning

Han pekar även på att analysen kompliceras av att en del politiska beslut får effekter långt framåt i tiden.

– Men det finns några bolag och sektorer som påverkas mer (av svensk politik), säger han.

Bland annat nämner han att Ica inför höstens val varnat för effekter av en rödgrön regering och att banker och bemanningsbranschen brukar ses som sektorer som påverkas tydligast av politiska beslut i riksdagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Joakim Goksör/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro