ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Högsäsong för inbrottstjuvarna

Josefin Svenberg · 17 Dec 2012
Uppdaterad 18 Dec 2012
Många passar på att ta långledigt och åka bort över jul och nyår. Det vet även ligorna som begår bostadsinbrott.

Många passar på att ta långledigt och åka bort över jul och nyår. Det vet även ligorna som begår bostadsinbrott. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX


Det är inte bara resebolagen som jublar över att svenskarna åker bort när det är många röda dagar. Även för inbrottsligorna innebär tomma villakvarter och trappuppgångar högsäsong.

klar

Artikellänk är kopierad

Många passar på att ta långledigt och åka bort över jul och nyår. Det vet även ligorna som begår bostadsinbrott.

– Det blir helt enkelt lättare för inbrottstjuvarna.  Det är inte så att det är fler tjuvar ute, men ligorna hinner med fler och lyckas med fler inbrott när många är bortresta. Vi ser ganska höga siffror redan nu för de senaste veckorna, säger Fredrik Gårdare, poliskommissarie och operativ chef för länsinsatsen mot bostadsinbrott.

Både lägenheter och villor är möjliga mål för ligorna. Ofta ringer gärningsmännen på dörren först för att försäkra sig om att ingen är hemma. Många använder sedan kofot för att bryta upp entré- eller altandörren, medan vissa krossar eller lyfter ur fönstren.

– Att ta sig in tar några sekunder. Sedan går de in och letar på ställen där de vet att värdesaker kan finnas. Ett inbrott är över på några minuter. Om de är många kan de ta två lägenheter i samma trappuppgång eller två hus i samma kvarter, men sedan flyttar de sig till en annan del av stan eller länet.

Klassiska knep som timer som tänder lamporna – håller de verkligen tjuvarna borta?

– Nej, de lurar ingen. Det som tjuvarna är mest oroliga för är människor som rör sig i området, då avbryter de ganska snabbt. Därför är det jätteviktigt att grannar hjälps åt att hålla koll, säger Fredrik Gårdare.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro