ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Högskola förbjuder barn på föreläsningarna: Jag är jättearg”

Anton Gustafsson · 30 Jan 2019
Uppdaterad 31 Jan 2019
Emelie Pettersson och hennes son Noel.

Emelie Pettersson och hennes son Noel. Foto: TT/Privat


I mitten av december 2018 införde Högskolan i Gävle en policy som förbjuder barn på föreläsningar. För många föräldrar kom beslutet som en överraskning. "Jag har fått mycket svårare att klara skolan nu," säger Emelie Pettersson, mamma och student.

klar

Artikellänk är kopierad

I flera månader har Emelie Pettersson tagit med sin åtta månader gamla son Noel till Högskolan i Gävle där hon studerar till förskolelärare. De bor i Järvsö vilket är en bilresa på ungefär två timmar.

På grund av sonens ålder, det långa avståndet och att hennes sambo jobbar heltid har det inte funnits någon annan lösning för Emelie än att ta med Noel till skolan.

Men i mitten av december 2018 var det stopp för Emelie och tre av hennes studiekamrater som också hade sina barn med sig, vilket Gefle Dagblad var först att rapportera om.

– Jag är inte emot beslutet som sådant, jag förstår att det kan störa. Men på grund av skolans dåliga information fick vi ingen chans att lösa med barnpassning så det blev lite kaos, säger Emelie.

Enligt Emelie kom beslutet kom oväntat och det har orsakat problem både i skolan och hemma.

– Jag är jättearg över att kommunikationen har varit så dålig. Vi som är föräldrar får betydligt sämre förutsättningar att klara skolan, det är inte lika för alla helt enkelt och det gör mig upprörd. Man måste kunna få vara mamma och utbilda sig samtidigt, säger Emelie Pettersson.

Orsakade problem med matningen

Emelie hade tänkt att amma Noel men efter högskolans beslut har hon varit tvungen att tänka om.

– Eftersom jag var tvungen att lämna iväg honom i upp till nio timmar ibland så ville han inte ta bröstet längre. Han ville verkligen inte ha ersättning till en början vilket gjorde att jag var tvungen att pumpa mjölk i flera timmar innan jag åkte iväg till skolan, säger Emelie Pettersson.

Matningen av Noel var inte det enda problemet som dök upp när Emelie Pettersson inte kunde ta med sonen till skolan längre. Emelies skolresultat har blivit lidande på grund av förbudet

– Jag har fått betydligt fler rester nu än innan det här beslutet. Ibland kan vi lösa det med att min mamma eller min sambo kan ta Noel, men ofta har jag varit tvungen att stanna hemma. Då har jag missat vissa föreläsningar och obligatoriska seminarier som gjort att jag inte hänger med lika bra i undervisningen, det har varit jättetufft, säger hon.

Enligt Emelie har viljan från Högskolan i Gävle varit liten.

– De säger att de ska erbjuda oss personliga lösningar men jag har inte fått någon återkoppling alls. Allt de säger är att beslutet är taget och står fast, de har inte velat diskutera det, säger hon.

LÄS ÄVEN: Studie: Miljögifter i bröstmjölk högre än väntat 

Problem med arbetsron

Maria Strand är chef för utbildningsstöd på Högskolan i Gävle och har varit med och fattat beslutet.

Varför har ni tagit det här beslutet?

På den senaste tiden har det eskalerat och allt fler har tagit med sina barn.  Det har blivit problem med arbetsron både för studenter och lärare.

Maria Strand. Bild: Maria Hägg
Maria Strand. Bild: Maria Hägg

Ni har fått kritik för att ni har varit för dåliga på att informera om det här beslutet. Tycker du att er kommunikation har varit bra nog?

– Det här beslutet är ganska nytt och därför har inte informationen nått ut till alla. Det är tråkigt och beklagligt för de enskilda studenter som har blivit drabbade. Men ett beslut måste börja gälla någon gång.

Hur kommer ni behandla den här frågan i framtiden?

– Här blev det olyckligt för några individer och det vill inte vi bidra till. Vi måste tillsammans med studenterna hitta lösningar så att de kan få lika förutsättningar som de andra studenterna. Sedan ska man komma ihåg att det här hjälper många studenter att klara sina studier då det förbättrar arbetsmiljön för både studenter och lärare, säger Maria Strand.

LÄS ÄVEN: Debatt: Förskolan ger inte alla barn samma möjligheter att utvecklas

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro