ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Högskolan: Den bästa tiden för att komma ut

Jonas Fredén · 1 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Camilla Nylundh tycker att högskoletiden är en bra tid att komma ut som gay. – Jag kände att jag hade kontroll övert mitt liv, säger hon om sitt första år som student.

Camilla Nylundh tycker att högskoletiden är en bra tid att komma ut som gay. – Jag kände att jag hade kontroll övert mitt liv, säger hon om sitt första år som student. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

I samarbete med Studentliv.se
I samarbete med Studentliv.se

Nya vänner, friare liv och bra stöd. Camilla Nylundh tycker att åren som student är en bra tid att komma ut som gay.När Camilla Nylundh började plugga på Södertörns högskola slapp hon känslan av att alltid vara annorlunda.– På universitetet träffar du på många olika sätt att vara, anser Camilla.Man flyttar hemifrån, lämnar ofta en mindre stad för en större studieort och utvecklas snabbt på många plan. – Att vara gay var inte alls en lika stor grej på högskolan. Jag kände att jag hade mer kontroll över mitt liv, säger Camilla Nylundh, som kallar första året på högskolan ”det bästa i mitt liv”.– Jag började läsa genusvetenskap där normerna kring kön och sexualitet är mindre trånga. Det fanns en mångfald av könsidentiteter och jag kunde välja vilka jag skulle umgås med i stället för att vara del av en gymnasieklass jag inte valt. Camilla började på högskolan när hon var 19. Hon kom ut som homosexuell redan sista året på gymnasiet i Stockholm. Klasskamraterna var schysta men hon hade ändå en krypande känsla av att vara annorlunda.– På Södertörn kände jag mig friare, mer mig själv. Och mer vuxen, säger hon.Högskolan lär studenterna att tänka kritiskt och ifrågasätta normer.– Man lär sig att inget beteende är ”normalt” bara för att majoriteten beter sig så. Och att det inte är du som är problemet som queer, utan samhället och strukturerna, säger Camilla.Och man kan engagera sig i någon studentorganisation. – Ta makten i dina egna händer, säger hon.Det betyder dock inte att högskolevärlden är totalt fri. För två homosexuella killar kan det till exempel fortfarande kännas svårt att hålla handen och pussas öppet, både på stan och på universitetets campus.– Men studietiden kan ändå vara en möjlighet att söka sig till miljöer som inte finns på andra ställen. Och känna efter, säger Camilla.

Länkar för att komma ut:

På Sveriges förenade HBTQ-studenters hemsida finns länkar till alla lokalföreningarhttp://www.gaystudenterna.se/SFG/start.php

Det finns mycket information på RFSL:s hemsidahttp://www.rfsl.se

RFSL har också ett ungdomsförbundhttp://www.rfslungdom.se

Klassiska gaytidningen QXhttp://www.qx.se

Queerdykes är en Stockholmsbaserad kulturföreninghttp://www.queerdykes.com

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Fredén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro