ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Högskoleprovsfusk marknadsförs öppnare: Pris från 39 000 kr

Hugo Ewald · 12 Aug 2016
Uppdaterad 12 Aug 2016
”Vi gör det här för att vi kan, och för att tjäna pengar”, skriver företaget i ett mail till SVT.

”Vi gör det här för att vi kan, och för att tjäna pengar”, skriver företaget i ett mail till SVT. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT/Skärmdump


För 99 000 kronor kan du få 1,9 på högskoleprovet. Detta enligt en av de ligor som hjälper människor att fuska sig till bra resultat på högskoleprovet. Och enligt Universitets- och högskolerådet blir ligornas marknadsföring allt mer aggressiv. Det skriver SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

"Vi hjälper dig med högskoleprovet. Köp hjälp med att få från 1,40 till 1,90. Svaret kommer i hörsnäcka. Betala i efterhand. Pris från 39 000 kr." Så beskriver sig en av de ligor som för pengar hjälper studenter att fuska sig till bra resultat på högskoleprovet.► LÄS MER: Fusket på högskoleprovet: De betalar 10 000 – för att få svaren i hörsnäcka ​

I maj kunde SVT Dold berätta att ett 80-tal personer fuskat sig till bra resultat på högskoleprovet med hjälp av den sortens ligor. Och ligornas marknadsföring har blivit allt aggresivare, enligt Universitets- och högskolerådet (UHR).

– De marknadsför sig mer öppet på sociala medier. De lägger numera ut prislistor och tidningsreportage som marknadsföring, säger Ulf Melin som är generaldirektör på UHR till SVT.

Ett av företagen som erbjuder fusk skriver på Facebook att de erbjuder 1,4 på högskoleprovet för 39 000 kronor. Vill du få 1,9 på provet får du betala 99 00 kronor. Företaget stoltserar också med en "lägsta-prisgaranti".

Fusket går till så att en person skriver provet i en provlokal, filmar det och sedan sänder det till en central utanför lokalen där flera personer löser provet tillsammans. Svaren skickas sedan vidare till en telefoncentral som läser upp svaren för de betalande kunderna som har mobiltelefoner med små, dolda hörsnäckor.

”Vi gör det här för att vi kan, och för att tjäna pengar”, skriver företaget i ett mail till SVT.

Det är rent tekniskt sett inte olagligt att fuska på högskoleprovet och UHR har lagt fram en rad förslag för att stävja fusket. Inför höstens högskoleprov måste till exempel deltagarna skriva under en försäkran som gör att de juridiskt förbinder sig att följa provets regler för att på så sätt fler fuskare ska kunna polisanmälas. UHR har också till exempel föreslagit att provdeltagare ska kroppsvisiteras.

– Människor tar ju faktiskt andra studenters platser. Om det här fortgår kommer legitimiteten för högskoleprovet att minska, säger Ulf Melin.► LÄS MER: De betalar hundratusentals kronor för högsta betyg på högskoleprovet

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro