ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Högskolestudier mest populärt bland tjejer

TT · 18 Mar 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Sex av tio vill plugga vidare efter gymnasiet. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Sex av tio vill plugga vidare efter gymnasiet. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: SCANPIX/ARKIV


klar

Artikellänk är kopierad

Bland kvinnliga sistaårs-elever i gymnasiet vill 65 procent läsa vidare, mot 55 procent bland männen. Det visar en enkät som SCB genomfört. Störst skillnad är det i regionen Sydsverige. Där planerar över 70 procent av tjejerna att läsa vidare, mot cirka 45 procent av killarna.– Generellt sett är det svårare att komma fram i arbetslivet som kvinna. Därför väljer många tjejer att skaffa sig högre utbildning än killarna, sa Susanna Holzer, filosofie doktor i nationalekonomi, i intervju med Metro tidigare i vintras.

Enligt Susanna Holzer är det svårare för unga tjejer att komma in på arbetsmarknaden – och därför väljer många att skaffa sig en akademisk utbildning för att kunna konkurrera med killarna. Men enkäten från SCB visar också att det skett en viss utjämning jämfört med tre år sedan, då 71 procent av kvinnorna ville plugga vidare mot 48 procent av männen.SCB-enkäten visar även att den största andelen av studieintresserade gymnasister finns i Stockholm. Där vill 68 procent gå en högre utbildning, 10 procent fler än riksgenomsnittet. Minst sugna på högre studier är elever i mellersta Norrland och norra Mellansverige.

Universiteten i Lund och Göteborg är för tolfte året i rad de populäraste lärosätena bland landets gymnasieelever. Men även de övriga stora universiteten, liksom Chalmers i Göteborg och KTH i Stockholm, ligger bra till.

Läs senaste nytt om studier på Syoguiden

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro