ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Högsta domstolen ska pröva domarjäv

TT · 9 Dec 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Försvaret i Pirate Bay-rättegången får prövningstillstånd i Högsta domstolen när det gäller de två jävsanklagade domarna i hovrätten. Däremot får de inte prövningstillstånd när det gäller domaren Tomas Norströms jäv i tingsrätten. Det beslöt Högsta domstolen på onsdagen.

De dömda piraternas försvarare har i ett jävsöverklagande till Högsta domstolen krävt att två av domarna i hovrätten ska bedömas som jäviga eftersom de har koppling till upphovsrättsorganisationer. Försvaret anser också att domaren i tingsrätten var jävig och att hela rättegången mot Pirate Bay borde tas om från början. I tingsrätten dömdes i april fyra personer till ett års fängelse och 30 miljoner kronor i skadestånd. Tingsrättsdomaren Tomas Norström fick hård kritik för att han var medlem i flera organisationer med anknytning till upphovsrätt. Den dömde Carl Lundströms ombud Per E Samuelsson pekar på att tre av domarna i tingsrätt och hovrätt valt att vara medlemmar i föreningar med anknytning till upphovsrätt. – Det är föreningar som uttryckt sitt stöd i just den fråga som är uppe till prövning och att den ska lösas på precis det sätt som åklagaren och målsägandena säger. Det är inte opartiskt, de har en förutfattad mening i just den fråga som är uppe till prövning, sade Samuelsson i samband med att jävsöverklagan lämnades in. Samuelsson konstaterade också att det saknas prejudicerande beslut i frågor om jäv i de aktuella upphovsrättsfrågorna. Hittills har bara Svea hovrätt gjort en bedömning av det eventuella jävet.

– Jag är förvånad och det var trist att de inte tycker att det här är en principiellt viktig fråga. Men det här är en juridisk vägg och tyvärr bestämmer inte jag över Högsta domstolen, säger Per E Samuelsson, ombud för Carl Lundström som dömdes i Pirate Bay-rättegången i våras. Högsta domstolen motiverar inte sina beslut.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro