ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Höj biståndet kraftigt – för alla flyktingars bästa

Metro · 27 Nov 2015
Uppdaterad 27 Nov 2015

Foto: Montage/TT/Pressbild


Flyktingsituationen blir allt svårare. För att hantera läget borde den svenska regeringen dels öka biståndet kraftigt, dels pressa övriga EU-länder för att få till en rättvisare fördelning av asylsökande inom unionen, skriver Ludvig Lindström, ordförande i Global Happiness Organization, och Peter Singer, moralfilosof och professor i bioetik vid Princetonuniversitetet i USA.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige har den senaste tiden tagit emot tusentals flyktingar varje dag. Kostnaden för mottagningen beräknas årligen uppgå till tiotals miljarder och nu görs varulager, fabrikslokaler och skyddsrum om till tillfälliga boenden. Ändå utgör dessa människor bara någon promille av världens totala flyktingar. De flesta är fast i sina hemländer eller i jättelika flyktingläger i närområdet där många får det allt sämre på grund av bristande resurser. Vi menar att den rådande flyktingpolitiken är helt fel, då den inte ser till alla flyktingars bästa.

► LÄS MER: "Sverige måste sluta försöka skrämma bort flyktingar"

Att människor vill lämna konfliktdrabbade, fattiga länder eller framtidslösa flyktingläger för att finna ett bättre liv någon annanstans är förståeligt. De som kan sätter till och med sina liv på spel genom riskfyllda båtresor över Medelhavet. I deras situation skulle vi troligtvis göra samma sak. Det måste dock finnas ett bättre sätt att svara på alla flyktingars behov.

I dag tar den svenska regeringen omkring en femtedel av våra biståndspengar för att finansiera det ökade flyktingmottagandet och i onsdags meddelades att detta kan stiga till uppemot 30 procent nästa år. Enligt Sida kan en sådan åtgärd bland annat innebära att tiotusentals flickor och pojkar blir utan skolgång, att flera miljoner färre människor får tillgång till rent vatten och att tiotusentals personer som har flytt sina hem på grund av strider förlorar sina försörjningsmöjligheter.

En av de viktigaste åtgärderna för att på allvar komma tillrätta med flyktingkatastrofen är en massiv utbyggnad av UNHCR:s kapacitet att hjälpa till i närområdet. De som bor där måste kunna få tillgång till sjukhus, skolor och en fungerande infrastruktur och känna att det på sikt går att bygga upp ett liv i området.

► LÄS MER: "Vänd inte flyktingarna ryggen – många svenskar har också flytt"

Tvärtemot regeringens tankar på att sänka det svenska biståndet bör man verka för att öka det kraftigt, framförallt nu, när fler människor än någonsin tidigare i modern tid, tvingas fly sina hem. Samtidigt bör man än mer pressa på resten av EU-länderna att satsa betydligt mer på att rusta upp krigens närområden och få till en mer rättvis och hållbar flyktingfördelning mellan staterna.

Om rika nationer som Sverige gav tillräckliga resurser till UNHCR för att möjliggöra ett säkert mottagande och drägliga levnadsvillkor för alla flyktingar, skulle det vara möjligt att ompröva internationell lag och de nuvarande fördragen rörande asyl. För närvarande tillåter dessa inte bara asylsökande att "hoppa före i kön", på bekostnad av andra flyktingar som i flera år suttit fast i läger. De skapar även oönskade incitament för människor att ge sig ut på farliga resor i strävan efter att nå platser där de vill söka asyl.

► LÄS MER: Isabella Lövin: "Nu satsar vi biståndspengar på barns rättigheter"

Den svenska regeringen bör verka för ett säkrare och mer rättvist system där en asylansökan till Europa som huvudregel görs i flyktingarnas närområden. De som väntat längst eller de som har mer brådskande behov får förtur till de länder som är villiga att ta emot dem.

Ludvig Lindström

Ordförande i Global Happiness Organization

Peter Singer

Professor i bioetik vid Princeton University, USA

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro