ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Höj nivån på din ägg- och baconfrukost

Jonas Cramby · 18 Aug 2016
Uppdaterad 8 Dec 2016

Foto: alloverpress


Det är svårt att tänka sig något enklare än en ägg och baconfrukost. Bara två ingredienser om man inte räknar kaffe, ketchup och melodikrysset. Men vad är egentligen skillnaden på en okej ägg- och baconfrukost en fantastisk? Svar: lite extra omsorg.

klar

Artikellänk är kopierad

Så lagar du äggröra

En äggröra var aldrig menad att vara kompakt. Nej, en riktigt bra äggröra ska vara mjuk och fluffig, som om ett moln kommit ut ur rumpan på en kyckling. Så här gör du: knäck valfritt antal ägg i en skål, häll på en skvätt mjölk eller grädde, lite salt och rör runt med en gaffel men vispa inte. Sätt en stekpanna på låg värme, trean eller fyran, lägg i en rejäl klick smör och stek långsamt under konstant omrörning med träslev. Det ska ta mellan 5 och 10 minuter för att maximalt mums ska uppstå. Servera när äggen är perfekt krämiga men inte rinniga.

Så steker du bacon

Att steka bacon är en konst som vi här i Sverige inte lärt oss att behärska riktigt. Alldeles för ofta får man dem antingen överstekta, förkolnade eller så ligger det en ihoptrasslad klump segt fläsk på tallriken. Inte gott. I USA, däremot, vet varenda sylta hur man steker perfekt frasiga, helt platta baconskivor. Underbart. Hemligheten bakom bra bacon är att låta fettet smälta ut långsamt. Låt ditt bacon, som du helst köpt lite tjockare skivor av hos slaktaren, bli rumstempererat i 15 minuter innan tillagning. Lägg det i en kall panna och sätt sedan plattan på medelvärme. Låt fetta smälta ut långsamt och liksom fritera skivorna gyllengula, absolut inte mörkbruna. Stek inte för många samtidigt och bara i ett lager. Flytta på ditt bacon om du märker att värmen är ojämn, vänd när det behövs. Vissa den lite kärlek, helt enkelt. Låt sedan rinna av på ett papper. Vill du ha helt platta baconskivor som på en amerikansk diner köper du en baconpress på köttbutiken och låter ligga på köttet under stekning. Borde även fungera med en kastrull eller nåt.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro