ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Höjd a-kasseavgift missgynnar kvinnor

Stockholm TT · 5 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Från och med årsskiftet höjs egenavgiften till a-kassan med för de flesta 200- 300 kronor i månaden. Det innebär att de allra flesta kommer att få betala 300- 400 kronor, jämfört med dagens nivå på runt 100-lappen i månaden.

Hårdast drabbade blir de lågavlönade, sjukskrivna och föräldralediga - alla grupper där kvinnor dominerar kraftigt.

Regeringens konstaterar just detta, om än något inlindat. I lagrådsremissen står att läsa: "Förslag om förhöjd finansieringsavgift kan få konsekvenser som medför att det inte är helt neutralt ur jämställdhetssynpunkt". Löftet sviks Dessutom drabbas en annan stor kvinnodominerad grupp: -De deltidsanställda missgynnas, säger Peter Schönefeld, kanslichef på Arbetslöshetskassornas samorganisation (SO). De kommer att få betala full a-kasseavgift, trots att de bara jobbar halvtid - till skillnad mot de helt arbetslösa som slipper avgiftshöjningen.

Enligt SO:s tolkning och beräkning av regeringens lagrådsremiss sviks också löftet att ingen a-kassamedlem ska få en högre höjning än 300 kronor i månaden. Musikernas, Teaterverksammas och Sveriges fiskares a-kassamedlemmar får ännu högre höjningar, som mest med drygt 400 kronor.

Så här skriver regeringen: "Regeringen anser dock att denna begränsning (de 300 kronorna) inte bör utgöra något hinder mot att höja medlemsavgifterna på grund av eventuellt ökade administrationskostnader". -Det hänger ihop med att man tar bort utjämningssystemet, säger Schönefeld. -Flera små kassor kommer att få betydligt högre kostnader för att administration, tillägger han. "Förundrade" En annan konsekvens av förslagets beräkningsmodell blir att Akademikernas a-kassa kommer att betala in cirka en halv miljard kronor mer till staten än vad som betalas ut i form a-kassa. Staten kommer alltså göra en vinst på Akademikernas a-kassa. -Vi är rätt förundrade över konstruktionen, säger Schönefeld som anser att flera förändringar i förslaget har smugits in jämfört med vad som sades före valet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro