ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Höjd ränta befaras slå mot handeln

TT · 4 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

På inredningsbutiken Room i Stockholm befarar man att Riksbankens räntehöjning kommer att skrämma bort en del kunder.

- Vi kommer att se effekter direkt, säger butikschefen Kersti Danielsson.

Fortfarande är det, trots börsras och svagare konjunktur, ganska bra fart i butiken på Kungsholmen, enligt Danielsson. Men kunderna köper inte lika dyrt som tidigare:- Det vi märker är att man köper mer textilier. Man förnyar ett vardagsrum med en pläd eller en kudde i stället för att köpa en soffa. Det är ganska vanligt.- Så vi kan se att det är lite vikande på möbelsidan, men att present och textil fortfarande till och med ökar.

Men inbromsningen kommer nu att snabbas på av räntehöjningen, tror Kersti Danielsson.- Så beroende är det faktiskt. När man ser räkneexemplen på hur räntehöjningarna har slagit så ser man att många har fått ganska kraftigt höjda boendekostnader.

Jonas Arnberg, analytiker på Handelns utredningsinstitut (HUI) är inte fullt lika dyster. Han tar fasta på att Riksbanken nu säger att det inte blir fler räntehöjningar:- Det är precis det man vill höra. Jag skulle inte kalla det ett glädjebesked — hög ränta är absolut negativt — men att man signalerar att det är färdighöjt är positivt.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro