ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hollywood i en ny förpackning

Maria Forsström · 30 Aug 2012
Uppdaterad 31 Aug 2012
Hollywood i en ny förpackning Matt Damon spelade agent Jason Bourne i de tre första filmerna. I bioaktuella ”The Bourne legacy” har huvudrollen tagits över av Jeremy Renner som spelar Aaron Cross.

Hollywood i en ny förpackning Matt Damon spelade agent Jason Bourne i de tre första filmerna. I bioaktuella ”The Bourne legacy” har huvudrollen tagits över av Jeremy Renner som spelar Aaron Cross.


Nya Bourne”-filmen har ett nytt ansikte i huvudrollen. I stället för Matt Damon ser vi Jeremy Renner. Vad tv-serier brukar kalla spinoff har fått ett nytt namn i filmvärlden. ”The Bourne legacy” är en ”same time-quels”. Wkd reder ut begreppet.

klar

Artikellänk är kopierad

Hollywood i en ny förpackning 
  ”Dirty Dancing”  (1987) och ”Dirty dancing 2, Havana nights” (2004) Johnny och Baby (Patrick Swayze och Jennifer Grey) ersätts av Javier och Katey (Diego Luna och Romola Garai) och Catskill Mountains av Havanna. Patrick Swayze gör en cameo som dansläraren Johnny.
Hollywood i en ny förpackning ”Dirty Dancing”  (1987) och ”Dirty dancing 2, Havana nights” (2004) Johnny och Baby (Patrick Swayze och Jennifer Grey) ersätts av Javier och Katey (Diego Luna och Romola Garai) och Catskill Mountains av Havanna. Patrick Swayze gör en cameo som dansläraren Johnny.
Hollywood i en ny förpackning 
  ”Grease” (1978) och ”Grease 2” (1982) Sandy och Danny (Olivia Newton-John och John Travolta) ersätts av Stephanie och Michael (Michelle Pfeiffer och Maxwell Caulfield) men de är fortfarande i Rydell High School, bara två år senare.
Hollywood i en ny förpackning ”Grease” (1978) och ”Grease 2” (1982) Sandy och Danny (Olivia Newton-John och John Travolta) ersätts av Stephanie och Michael (Michelle Pfeiffer och Maxwell Caulfield) men de är fortfarande i Rydell High School, bara två år senare.
Hollywood i en ny förpackning 
  ”Karate kid” (1984–1989) och ”The next karate kid” (1994) och ”The karate kid” (2010) I de tre första spelades Karate Kid av Ralph Macchio. I den fjärde av Hilary Swank, och i den femte av Jaden Smith. Mr Miyagi blev Mr Han i femte filmen, eventuellt för att Pat Morita gick ur tiden 2005.
Hollywood i en ny förpackning ”Karate kid” (1984–1989) och ”The next karate kid” (1994) och ”The karate kid” (2010) I de tre första spelades Karate Kid av Ralph Macchio. I den fjärde av Hilary Swank, och i den femte av Jaden Smith. Mr Miyagi blev Mr Han i femte filmen, eventuellt för att Pat Morita gick ur tiden 2005.
Hollywood i en ny förpackning 
  ”Teen wolf” (1985) och ”Teen wolf too” (1987) I första filmen är Michael J Fox Scott Howard som i puberteten upptäcker sig vara en varulv. I andra filmen är Jason Bateman hans kusin Todd Howard som i puberteten upptäcker sig vara en varulv.
Hollywood i en ny förpackning ”Teen wolf” (1985) och ”Teen wolf too” (1987) I första filmen är Michael J Fox Scott Howard som i puberteten upptäcker sig vara en varulv. I andra filmen är Jason Bateman hans kusin Todd Howard som i puberteten upptäcker sig vara en varulv.
Hollywood i en ny förpackning 
  ”Donnie Darko” (2001) och ”S Darko” (2009) Jake Gyllenhaal är den av syner anfäktade Donnie i det som så småningom blev en kultfilm. Daveigh Chase spelade hans lillasyster, som i uppföljaren har huvudrollen som den av syner anfäktade Samantha.
Hollywood i en ny förpackning ”Donnie Darko” (2001) och ”S Darko” (2009) Jake Gyllenhaal är den av syner anfäktade Donnie i det som så småningom blev en kultfilm. Daveigh Chase spelade hans lillasyster, som i uppföljaren har huvudrollen som den av syner anfäktade Samantha.

Det finns gott om exempel på filmer som blivit en franchise på att helt och hållet byta ut de medverkande skådespelarna, även om rollfiguren är densamma – den mest kända är kanske James Bond, men även Batman, Spiderman och Clarice Starling har genomgått metamorfoser, för att räkna upp ett fåtal. 

En mindre vanlig variant är att fortsätta en serie med nya rollfigurer, som i bioaktuella ”The Bourne legacy”. Matt Damon tackade nej till en fortsättning, och i stället kommer en ny superagent, fostrad i samma skola som han, spelad av Jeremy Renner. På tv kallas det en spinoff när det kommer en ny serie med samma tema och snarlikt namn – se till exempel ”CSI” och ”NCIS”, även om skillnaden är att originalserien fortsätter parallellt – men i filmvärlden heter det tydligen same time-quel. Åtminstone myntades det uttrycket av ”The Bourne legacys” producent Frank Marshall i en intervju med NBC.

– Det är inte en prequel eller en sequel, det är samtidigt-quel.

Det är oklart om namnet kommer att fastna, men faktum är att det inte är första gången det händer att nya skådespelare i nya roller fortsätter en filmserie. I till exempel ”Karate kid” har både Hilary Swank och Jaden Smith spelat nya ”Karate kids” efter Ralph Macchio och filmer som ”Donnie Darko”, ”Teen wolf” och ”American pie” har vänt sig till sina huvudpersoners yngre släktingar i uppföljarna. De flesta av dessa har dock det gemensamt att de gått raka vägen till dvd. 

Det har gått något bättre för ”The Bourne legacy” – den har till att börja med gått upp på bio. I USA drog den in 38 miljoner dollar premiärhelgen, visserligen 30 miljoner mindre än föregångaren ”The Bourne ultimatum” men ändå bättre än någon annan som testat samma trick har lyckats med tidigare. Nu är frågan om det är bra nog för att starta en stadig trend med att fylla ett varumärke med något annat än det var från början.

Metros filmkritiker Elin Larsson är kluven. – Jag tror inte att det kommer att fungera med ”The Bourne legacy” eftersom jag inte tycker att de lyckas väva ihop filmerna på ett tillräckligt smidigt sätt. Om de hade varit lite tuffare hade de bara satsat på en helt ny serie med Jeremy Renner i huvudrollen. Men jag antar att det är ett sätt att hålla franchisen vid liv och dörrarna öppna för att göra en ny film med Matt Damon, en där de kanske möts.

Hon tror att det ändå kan finnas en framtid för den typen av filmer om filmbolagen bara lanserar dem på rätt sätt, genom sociala medier och fans och att bygga upp en hype. Och inte minst – gör vettiga filmer. – Kreativt måste man göra det på ett bra sätt. Är det snyggt och coolt kommer folk att gilla det, är det taffligt gjort kommer de att känna sig lurade. Och får man fansen emot sig kan det bli ödesdigert, säger Elin Larsson.

Men åtminstone Jeremy Renner själv tycker att ”The Bourne legacy” lyckas. – Det är spännande att arkitekterna bakom den här franchisen så slugt har lämnat dörren på vid gaveln för fans likt mig själv. Så att vi kan undra vad i helsike som ska hända härnäst, säger han till NBC.

Så det kanske är en tidsfråga innan vi får se ”Ännu dödligare vapen” med Roger Murtaughs dotter och Martin Riggs … granne i rollerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro