ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hollywood svälter sig

Marcella Mravec · 26 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Trots snacket om naturlighet fortsätter det fina folket att vara trådsmala

klar

Artikellänk är kopierad

Kiera Knightley utan ett extra gram.
Kiera Knightley utan ett extra gram.
Sanna Bråding hade ätstörningar.
Sanna Bråding hade ätstörningar.

FÖR SMALA Det var länge sedan det var så trendigt med naturlighet som på 2000-talet. Silikon är ute, naturliga kurvor är inne. Kreddiga skådisar som Scarlett Johansson rasar mot anorektiska ideal och supersmala modeller förbjuds i Madrid. Men något skaver mot verkligheten – i Hollywood fortsätter man att svälta sig intill skelettet. Kanske var det värmen, kanske var det något annat som gjorde att Nicole Ritchie svimmade den där julidagen när hon shoppade på trendiga butiken Kitson i L.A, där det för övrigt är svårt att hittade något i storlek medium.

Kvar står ett faktum: sedan Nicole gick ner i vikt har intresset för henne ökat dramatiskt. Paparazzi på jakt efter ännu en svimning eller en spektakulär revbensbild har lyft Nicole Richie ur on and off-bästisen Paris Hiltons skugga. För första gången är hon superkändis för något hon själv gör – bantar – snarare än att bara vara sidekick till Paris i ”The simple life”, eller dotter till Lionel Richie. Samma tidningar som kallar hennes beniga kropp ”äcklig” betalar snuskiga summor för bilderna. Allt medan Nicole desperat hävdar att hon är frisk.

Sanna Bråding, programledare för Idol, drabbades av ätstörningar i tonåren. – Man fattar inte. Långt bak i huvudet fattar man, men samtidigt säger man till sig att man är duktig och att man klarar av någonting. Jag blev jättearg på alla som sa till mig att jag var sjuk eller hade problem.

För henne hade ätstörningarna inget med ideal eller utseendefixering att göra. – Det är en sjukdom, det handlar inte om någonting annat. Men det handlar ofta om högpresterande tjejer som lever ett pressat liv, och det är de som är stjärnor. Nästan ingen mat, men hård träning och mycket jobb. – Det är en inre röst som driver en, det finns inget alternativ. Därför pallar man att träna 3-4 timmar om dagen.

Superstylisten Rachel Zoe är ansvarig för att Nicole Ritchie gått från trashig kändisdotter i rosa mjukisbyxor till en stilikon i Loubotinpumps, och för att ha förvandlat Kate Bosworth från präktig tråkskådis till chic L.A-tjej. För ett tag sedan anklagades hon för att vara ansvarig för mer än så – hon pekades ut som langare av olika svältdroger. Något hon var snabb att avfärda med att hon ”aldrig ens provat kokain”.

Två av drogerna som pekats ut som Hollywoods nya bantningskur är amfetaminet Adderall XR, som har använts för att behandla ADHD, och steroiden clenbuterol –  ”clen” i Hollywood – från början ett djurpreparat som används av bodybuildare. Och Hollywoodkropparna, som alltid sagts vara byggda på nyttig mat, yoga och gymmet blir kanske rimligare.

Åtminstone tyckte Hollywoodtränaren Jackie Warner på Sky Sport and Spa i Beverly Hills det i tidningen Daily Mail. – Vi tränare brukar skratta ihjäl oss när kändisarna pratar om sina dieter och träning. Om du vill bli seriöst mager på tre veckor, är det svårt den naturliga vägen.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcella Mravec
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro