ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hollywood väljer sjal framför Baby Björn

Katarina Matsson · 16 Feb 2011
Uppdaterad 16 Feb 2011
Julia Roberts, Keri Russell och Naomi Watts använder alla bärsjal till sina barn. Och om du, till skillnad från Julia Roberts, matchar mönster och färg kan bärsjalen rent av bli en del av din outfit. 

Julia Roberts, Keri Russell och Naomi Watts använder alla bärsjal till sina barn. Och om du, till skillnad från Julia Roberts, matchar mönster och färg kan bärsjalen rent av bli en del av din outfit.  Foto: All Over Press/Montage


klar

Artikellänk är kopierad

TREND. Länge har Baby-Björn varit Hollywoodmammornas bästa vän. Nu sätter kändisarna trenden och väljer en traditionell bärsjal. Julia Roberts, Naomi Watts och Keri Russell är alla fingerfärdiga mammor som knyter in sina nyfödda i en sjal. – I bärsjalen kan bebisen ligga och man kan ha barnet där väldigt tidigt, redan som nyfödd. I bärselen måste barnet vara lite äldre. Barnet ligger väldigt skyddat i sjalen, det blir nästan hud mot hud, och det är viktigt för ett litet nyfött barn att känna närhet och kroppskontakt, säger Marie Palm, barnsjuksköterska i Vantör i södra Stockholm. Att bära barn i sjal är en gammal teknik och vanligt i Afrika, Sydamerika och Asien. Samtidigt som kroppskontakten lugnar barnet och gör att det sover gott får mamman händerna fria till annat. Med en amningströja blir det lätt att ge bebisen mat i sjalen och när barnet blir äldre kan det förse sig själv. I Hollywood skyddar sjalen kändisbebisen mot nyfikna paparazzi, men den kan också hindra att barnet överstimuleras. – Vi vet att nyfödda och små barn inte kan skärma av sig. Alla intryck tas in och ska bearbetas och därför ska man bära barnet inåt oavsett om man väljer bärsjal eller sele. Ett litet nyfött barn behöver egentligen bara närheten och mammas och pappas ansikten, säger Marie Palm. Bärsjalen finns i olika modeller och barnet kan bäras på magen, höften eller ryggen.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro