ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Homoäktenskap ska locka mittenväljarna

Lena Karlsson · 9 Jan 2013
Uppdaterad 9 Jan 2013
Homoäktenskap ska locka mittenväljarna Lena Karlsson

Homoäktenskap ska locka mittenväljarna Lena Karlsson


Den brittiska regeringens förslag om att tillåta samkönade äktenskap skapar spänning i det konservativa partiet. Utrikespolitiska institutet skriver för Metro om David Camerons väg från en modern politiker till att låta mer som sina konservativa företrädare.

klar

Artikellänk är kopierad

Den brittiske premiärministern David Cameron har det motigt. Han pressas hårt av EU-kritiska partivänner som helst av allt vill att Storbritannien ska lämna unionen. Dessutom skapar regeringens förslag om att tillåta samkönade äktenskap spänningar inom hans eget konservativa parti, något som spelar det högerpopulistiska UKIP i händerna.

Motståndet mot så kallade homoäktenskap är starkt bland den grupp konservativa, ofta äldre, partimedlemmar med ”traditionella” värderingar som brukar kallas för Elaka partiet (The Nasty Party) i brittisk press.

När Cameron valdes till partiledare 2005 sågs det som ett viktigt steg mot en modernisering av partiet. Cameron talade om medkännande konservatism och ökat bistånd och gröna frågor. När Konservativa partiet bildade rege-ring med Liberaldemokraterna efter segern 2010 presenterades projektet ”Big Society” som en av premiärministerns hjärtefrågor. Det handlade om att minska statens roll och uppmuntra medborgarna att ta större ansvar.

Men den ekonomiska krisen och regeringens tuffa besparingspolitik tog död på de flesta av moderniseringsplanerna. Cameron låter allt oftare som sina företrädare på partiledarposten och pratar mer om lag och ordning än om klimathot. Samtidigt är partiledningen medveten om att den gamla politiken inte fungerar på sikt – för att kunna vinna nästa val måste de konservativa nå ut till fler mittenväljare som har en mer liberal syn på samhället än de gamla kärnväljarna. För även om traditionalisterna går i taket vid tanken på samkönade äktenskap gäller det inte britten i gemen.

För Cameron är det viktigt att kunna visa att han och partiet befinner sig i takt med tiden. Hans förhoppning tycks vara att stormen kring lagförslaget snabbt ska bedarra och att frågan förlorat sin betydelse när det är dags att gå till val. 

Efter högljudd kritik från delar av partiet har Cameron lovat att de konservativa ledamöterna själva ska få bestämma hur de ska rösta när lagförslaget når underhuset. Minst hundra av dem väntas säga nej, men det lär spela liten roll eftersom en majoritet inom Labour och Liberaldemokraterna stöder en ny lag.  

Den politiska kraft som gynnats mest av konflikten inom Konservativa partiet är det Brittiska självständighetspartiet (UKIP), vilket redan innan lockat till sig konservativa röster genom sin EU-kritiska hållning. Enligt de senaste opinionsundersökningarna är UKIP i dag Storbritanniens tredje största parti. 

klar

Artikellänk är kopierad

Lena Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro