ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Homopappor tillbringar dubbelt så mycket tid med barnen

Philip Ottosson · 23 Okt 2015
Uppdaterad 23 Okt 2015
Fredrik Skärheden, till höger, och hans man tycker det är viktigt att engagera sig i sin dotters liv. 

Fredrik Skärheden, till höger, och hans man tycker det är viktigt att engagera sig i sin dotters liv.  Foto: Privat


Homoföräldrar spenderar mer tid med sina barn och engagerar sig mer i deras liv än straighta föräldrar, det visar en ny studie från Texas University.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt studien spenderar samkönade mammor och pappor lika mycket, eller mer, tid med sina barn som heterosexuella föräldrar.

Dessutom visar studien att homopappor spenderar dubbelt så mycket tid med sina barn i jämförelse med heterosexuella pappor, detta rapporterar Pink News.

► LÄS MER: Därför flyttar unga homosexuella till storstäderna

Fredrik Skärheden har tillsammans med sin man en dotter som är 2,5 år gammal, för Fredrik är tiden med henne ovärderlig:

– Hur ska man lära känna sitt barn om man inte umgås, det finns ingen speciell kvalitetstid, all tid med ditt barn är kvalitetstid. Man kan inte bara komma hem från jobbet, äta och lägga sig. Det är extremt viktigt att spendera tid tillsammans, säger Fredrik till Metro.

Vid flera tillfällen försökte Fredrik och hans man få barn genom en surrogat i Indien, men utan resultat. De bestämde sig därför för att vända sig till en kvinnlig vän, som lät inseminera sig.

► LÄS MER: Gayparet hatas för sin relation – för att det skiljer 20 år mellan dem

Homoföräldrar får ofta gå igenom en lång och prövande process för att bli föräldrar, exempelvis genom adoption eller surrogatmoderskap.

Enligt studien kan detta sålla fram föräldrar som känner en extra stark föräldrardrift, vilket gör att de engagerar sig mer i lek, läxor och fritid med sina barn, Fredrik har ytterligare en teori:

– Jag tror att könsrollerna kan vara en anledning, i straighta familjer jobbar män ofta mer än kvinnor, och då umgås de kanske mindre med sina barn.

– Samtidigt är det ingen självklarhet för oss att få barn, det är inget som bara händer utan det är något som man funderar igenom väldigt mycket och man får jobba hårt för det. Därför är barnet självklart väldigt efterlängtat när det väl kommer.

► LÄS MER: De måste berätta hur de har sex för att få stanna i Sverige

Är homoföräldrar bättre föräldrar än straighta föräldrar? – Nej skulle jag säga (skrattar), oavsett sexuell läggning så tror jag att de festa föräldrar är bra föräldrar. Men jag tror att den här studien är viktig och behövs, för att upplysa allmänheten om att vi också är bra föräldrar, och för att få bort fördomar.

klar

Artikellänk är kopierad

Philip Ottosson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro