ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Homosexualitet annorlunda hos kvinnor

Stockholm TT · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Bakom studien, som publiceras i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (060508), står forskare vid Karolinska institutet under ledning av neurologen Ivanka Savic.

Samma grupp har tidigare med bilder framtagna med PET-kamera studerat hur hjärnorna hos heterosexuella män och kvinnor, samt homosexuella män reagerar på olika doftämnen. Stimuleras av svett De fann då att de homosexuella männen har preferenser som är snarlika de heterosexuella kvinnornas. Deras hjärnor stimuleras på ett likartat sätt av androstadienon (AND), ett testosteronliknande ämne som finns i manlig svett.

De heterosexuella männen var däremot likgiltiga för AND. I stället reagerade de på den östrogenliknande steroiden EST som bland annat hittats i kvinnors urin.

Den nya studien visar - helt väntat - att lesbiska kvinnor reagerar annorlunda än heterosexuella kvinnor. Men deras mönster liknade inte heller mönstret hos någon annan grupp. I stället reagerade de på både AND och EST. -Jag var inte beredd på ett sådant resultat, säger Ivanka Savic. De flesta hade väntat sig att de lesbiska kvinnorna skulle uppvisa samma mönster som bögarna och reagera på samma sätt som heterosexuella personer av det motsatta könet. Men så var alltså inte fallet. -Det är mycket möjligt att det finns en klar skillnad mellan manlig och kvinnlig homosexualitet, säger Savic. Behövs fler studier Hon påpekar att det finns en hel del som talar för att det är så. Generna har mycket större betydelse för homosexuell läggning hos män än hos kvinnor. Vid verbala och mentala tester får homosexuella män och heterosexuella kvinnor snarlika resultat, medan lesbiska kvinnor presterar mer som kvinnor i allmänhet. Viktigast av allt: lesbiska kvinnor tycks oftast ha ett mer flexibelt sexuellt beteende än homosexuella män. -Tyvärr är den kvinnliga homosexualiteten dåligt utforskad. Det här visar att det behövs många fler studier, säger Savic.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro