ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Hon anmäler myndighet – för obegriplig svenska

Leif Oldenburg · 20 Aug 2013
Uppdaterad 20 Aug 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Helena Englund Hjalmarsson.
Helena Englund Hjalmarsson.

Helena Englund Hjalmarsson, vd för Språkkonsulterna, har JO-anmält Patent- och registreringsverket, PRV, eftersom man inte förstår vad myndigheten skriver i svaret på en ansökan.

Vad är det ni inte förstår?

– Inte mycket, faktiskt. Vi är språkexperter och även om vi inte förstår vad PRV skriver så kan vi i alla fall bedöma att det är på tok för snårigt.

Vad hade ni väntat er?

– Ett ”ja” eller ett ”nej”. Vi ville varumärkesskydda ”Grammatikdagen” och hade väntat oss ett beslut. Men i stället fick vi ett föreläggande som vi inte förstod.

Är det här det värsta exemplet på myndighetssvenska som du har sett?

– Kanske inte det allra värsta, men det hamnar nog i den klassen.

I JO-anmälan hänvisar ni till Språklagen från 2009 och den så kallade klarspråksparagrafen?

– Ja, och det har faktiskt blivit bättre. Vi har en lång tradition av krångelsvenska, men allt fler myndigheter börjar få sjukdomsinsikt.

Borde vi JO-anmäla myndigheternas språk oftare?

– Ja, absolut. Vi måste få igång en debatt om myndighetsspråket.

Här är hela PRV:s text

FÖRELÄGGANDE

Svar ska ha inkommit till PRV senast 2013-08-02.

Er ansökan har granskats. Nedan angivna hinder för registrering av varumärket har påträffats. Ni har möjlighet att senast ovan angivet slutdatum bemöta och i övrigt yttra er över de hinder som anförs. Om ni inte yttrar er eller vidtar rättelse inom ovan angiven svarstid kan er ansökan komma att avskrivas från vidare handläggning enligt 2 kap. 17 § varumärkeslagen. Svarar ni innan PRV avgjort ärendet, men PRV anser att hinder mot bifall kvarstår, kommer er ansökan att avslås helt eller delvis enligt 2 kap. 18 § varumärkeslagen, om inte PRV finner skäl att utfärda ett nytt föreläggande. 

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro