ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon är 29 år och ska dö den 1 november – här berättar hon varför

Emma Björkman · 24 Okt 2014
Uppdaterad 24 Okt 2014
Brittany Maynard. 

Brittany Maynard.  Foto: Youtube.com


Brittany Maynard är drabbad av obotlig hjärncancer. Därför har hon valt att avsluta sitt liv den 1 november genom aktiv dödshjälp. – Jag vill inte dö. Men jag är döende. Och jag vill dö på mina egna villkor, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Brittany Maynard på sin bröllopsdag.
Brittany Maynard på sin bröllopsdag.Foto: Youtube.com
Röntgenbild på cancertumören i hennes hjärna.
Röntgenbild på cancertumören i hennes hjärna.Foto: Youtube.com

Den 31 oktober kommer 29-åriga Brittany Maynard att fira sin makes födelsedag. För sista gången. Dagen därpå, den 1 november, ska hon dö. – Jag hoppas kunna dö fridfullt, säger hon i en Youtubevideo där hon berättar varför hon väljer att avsluta sitt liv genom aktiv dödshjälp. ► LÄS MER: En majoritet av svenskarna är för dödshjälp Brittany Maynard hade nyligen gift sig när hon började lida av svår huvudvärk. I januari i år fick hon beskedet att hon drabbats av en aggressiv form av hjärncancer. – Min make och jag försökte aktivt bilda en familj, något som är hjärtekrossande, säger hon i videon. Tidigare i år genomgick hon två operationer som skulle stoppa tumörens tillväxt. Men de hjälpte inte. I april fick hon beskedet att tumören hade vuxit och att hon, som mest, hade sex månader kvar att leva. Efter att ha sett över sina alternativ bestämde sig Brittany Maynard för att aktiv dödshjälp var hennes bästa val. Tillsammans med sin familj flyttade hon till Portland eftersom att Oregon är en av fem delstater i USA som tillåter aktiv dödshjälp. – Jag kommer att dö på övervåningen i mitt hus, i sängen som jag delar med min make, med min mamma, min styvpappa, min make och min bästa vän vid min sida och gå bort fridfullt med musik som jag tycker om i bakgrunden, säger Brittany Maynard i Youtubevideon.

► LÄS MER: Christina, 28, samlar in pengar till sin död Hon visar upp tabletterna som hon fått utkrivna av sin läkare som kommer att få henne att dö på sina villkor.  Bakom filmen står Compassion and choices – en amerikansk ideell organisation som förespråkar möjligheten att kunna välja aktiv dödshjälp.  I en artikel med People betonar Brittany Maynard att hon inte begår självmord. – Det finns inte en cell i min kropp som är självmordsbenägen eller som vill dö. Jag vill leva. Jag önskar att det fanns ett botemedel för min sjukdom men det finns det inte, säger hon. 

– Jag har pratat med flera experter hur jag skulle dö av min sjukdom och det är ett fruktansvärt, hemskt sätt att dö på. Möjligheten att välja att dö med värdighet är mindre skrämmande. ► LÄS MER: Johan Norberg: Inför dödshjälp nu

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro