ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon är den första lesbiska ledamoten

Metro Stockholm · 6 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hon är den första lesbiska ledamoten metro Vad fick dig att komma ut offentligt just nu?

­ Egentligen inget annat än att en journalist frågade om hon fick intervjua mig. Jag har levt så här i många år och inte gjort någon hemlighet av det.

Är du orolig att få etiketten "den första lesbiska riksdagsledamoten" och att din politik kommer iskymundan?

­ Jag vill undvika den ikonbilden. Jag tycker inte att någon, oavsett homo- eller heterosexuell, ska ha den största uppmärksamheten kring sin läggning. Det jag gör politiskt är till stor del andra frågor, som rör kvinnor, barn och brottsoffer.

Hur var det att komma ut från början?

­ Under alla år som jag levt tillsammans med en kvinna har jag inte stött på några problem. Nu är det inte så att jag är lesbisk.

Vad är du då?

­Just nu lever jag homosexuellt, men det har jag inte gjort hela mitt liv. Jag har varit sammanboende med män och jag har barn tillsammans med män.

Du vill gifta dig med din sambo Christine. När kan det bli verklighet?

­ Jag hoppas och tror att det blir verklighet inom nästa mandatperiod. Det sitter en utredare som tittar på en könsneutral äktenskapslagstiftning.

Du tillhör själv regeringspartiet, och miljöpartiet och vänsterpartiet är hbt-vänliga (homo-, bi- och transpersoner). Varför går det så trögt?

­ Det har tagits en rad steg för att jämställa hbt-personers mänskliga rättigheter med alla andras. Den sista kvarvarande lagstiftningsfrågan är äktenskapsfrågan, men man förändrar inte människors tänkande på etteller två år.

Vilka är de vanligaste fördomarna mot lesbiska?

­ En fördom mot lesbiska är att de är manhaftiga, men det är inte min erfarenhet. En fördom mot samkönade relationer är att någon ska ha mansrollen och någon ska ha kvinnorollen, men så är det inte.

Hatbrotten ökar. Har du själv utsatts för våld eller trakasserier?

­ Nej, inte av den anledningen. Jag har blivit det som politiker men från rasister som inte gillar vad jag sa om människors lika värde. Det hade inget med hbt-frågor att göra.

Du var med och startade kvinnojouren Mira iNyköping. Hur jobbar man bäst mot våld mot kvinnor?

­ Det handlar om attityder och värderingar där också. Man måste jobba direkt med kvinnor som söker hjälp och med män som slår. Nu finns det mansmottagningar som inte enbart arbetar med våld utan också med livets olika svårigheter.

Vilka är de viktigaste valfrågorna?

­ Arbetslösheten, men också hur vi ska klara omsorgen om de äldre när de blir så många fler, alltså trygghetsfrågor.

Kan en hbt-fråga bli en viktig valfråga?

­ Nej, inte så att den engagerar breda lager av människor. Möjligtvis om det under Pridefestivalen skulle vara ett gäng som ger sig på deltagare i tåget. Då kan frågan om mänskliga rättigheter lyftas upp.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Stockholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro