ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon avslöjar de hemliga jobben

Tomas Lundin · 26 Jan 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
– Jag undrade varför ingen har tänkt på det här innan, säger Tanja Parkkila, grundare av Dolda jobb. Arbetet med sajten startade i höstas och sedan starten i december har det skvallrats om ett 70-tal jobb.

– Jag undrade varför ingen har tänkt på det här innan, säger Tanja Parkkila, grundare av Dolda jobb. Arbetet med sajten startade i höstas och sedan starten i december har det skvallrats om ett 70-tal jobb. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

De flesta jobben tillsätts inte genom annonser, utan genom kontakter. På jobbskvallersajten Dolda Jobb kan du läsa om när en tjänst blir ledig – ibland innan den som anställer vet om det själv.– Det är bara 20-30 procent av jobben som kommer till Arbetsfömedlingen, resten förmedlas genom kontakter, säger Tanja Parkkila, som har startat Doldajobb.se tillsammans med Tina Hellström.Det är dyrt och jobbigt att annonsera ut jobb, därför förmedlas de flesta rekryteringar inom kontaktnätet.Fram tills nu har de stannat inom en sluten krets eller gömts undan på företagets hemsida.

På Doldajobb.se kan jobben till och med outas innan chefen vet att det finns ett jobb att tillsätta. Receptionisten kanske har viskat till en kollega att hon ska bli mammaledig – eller så har hon skvallrat om det själv.– Det här är ett sätt att göra det mer rättvist för den som inte har så mycket kontakter, säger Tanja Parkkila, som var på Byt upp dig-mässan i Kulturhuset för att berätta om den osynliga jobbmarknaden.Hur reagerar då arbetsgivare när man ringer om jobb som inte ens annonserats ut?

Tvärtemot vad du kanske tror är det precis vad många vill– Företag jobbar mer och mer med spontanansökningar.  Ingen tycker att du är för framåt eller för på om ringer och berättar vad du är intresserad av, säger Simon Åström, rekryterare på Skandiabanken.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro