ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon bad Photoshop-experter i 21 länder att göra henne vacker

Åsa Larsson · 21 Dec 2014
Uppdaterad 21 Dec 2014
Det här är bilden som Marie Southard Ospina skickade ut till bildredaktör.

Det här är bilden som Marie Southard Ospina skickade ut till bildredaktör. Foto: Marie Southard Ospina


klar

Artikellänk är kopierad

Så här tyckte man i Ukraina att hon skulle se ut.
Så här tyckte man i Ukraina att hon skulle se ut.Foto: Marie Southard Ospina
Indien.
Indien.Foto: Marie Southard Ospina
Lettland.
Lettland.Foto: Marie Southard Ospina
Mexiko.
Mexiko.Foto: Marie Southard Ospina

Att modellbilder "fixas till" innan de publiceras är ingenting som längre förvånar någon. Men det här experimentet – när 21 bildredaktörer fick fria tyglar att göra om Marie Southard Ospina – visar vilken skillnad det är på vad vi tycker är vackert i olika delar av världen, särskilt när det gäller storväxta kvinnor.

Ospina, själv moderedaktör på Bustle, följde med spänning projekt där andra kvinnor gjort samma experiment, bland andra frilansjournalisten Esther Honig, som lät 19 bildhanterare få göra om henne i Photoshop.

– Jag var fascinerad av sättet som redaktörerna förändrat hennes (Esther Honigs) faktiska benstruktur och ansiktsform, särskilt med tanke på att hon är en smal kvinna, säger Ospina till Business insider.

– Jag blev nyfiken på hur redaktörer runt om i världen skulle "fixa till" ett foto av mig, med tanke på att mina egenskaper så ofta döms ut som "brister" – såsom dubbelhaka och ett knubbigt ansikte.

Ospina beskriver själv hur hon uppfattar omvärldens fördomar mot henne som storväxt – att hon är lat, självisk, dum, naiv eller av en lägre socioekonomisk klass.

I bilderna som du kan hitta fler av här, har några redaktörer gjort henne avsevärt smalare som i fallet Ukraina, medan andra fokuserat på andra saker.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro