ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon blev mobbad för sin CP-skada: "Sårande att ordet är så negativt laddat"

Oskar Brusén · 24 Feb 2019
Uppdaterad 11 Jun 2019

Under hela sin uppväxt fick Nicole Blomgren utstå mobbing och kränkningar på grund av hennes CP-skada. Men med tiden har hon slutat skämmas och istället valt att omfamna den. – Att avväpna ordet och att börja kalla mig själv för CP har varit otroligt viktigt för mig, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag älskar när folk först lär känna mig för den jag är, inte för mitt handikapp. Sen så berättar jag gärna själv om min CP-skada men först när jag känner för det, säger hon.

Läs mer:  OCD tog över hennes liv: ”Jag ägnade timmar åt tvångstankarna”

Men hennes inställning till sin CP-skada har inte alltid varit så positiv som den är i dag. Under hennes uppväxt ville Nicole inte veta av sitt handikapp. När hon var på läkarbesök stoppade hon händerna för öronen så fort den kom på tals. Kampen för att acceptera sig själv har varit lång och krokig.

– Jag har blivit mobbad och utsatt i så många år. Jag blev till exempel ofta utelåst från omklädningsrummet i skolan medan de andra barnen sa att CP smittade. De ville inte ens ta i mig med tång.

Tappade livslusten

Det var sättet Nicole gick på som fick de andra eleverna att, år efter år, håna och mobba henne. För mentalt var hon på helt samma nivå som sina klasskamrater. När hon tänker tillbaka på skoltiden gör hon det med sorg, och berättar att hon ibland kände att hon inte hade någon livslust.

– Några gånger kände jag att jag inte ville leva, speciellt när det handlade om skolan. Jag hade inga problem i själva skolarbetet utan det var den sociala biten som var tuffast, säger hon.

Mobbingen och kränkningarna gjorde att hon fann sig i rollen som ett offer, och att hon började acceptera diskrimineringen. Men ju äldre hon blev desto mer började hon acceptera sig själv. I dag kallar hon sig till exempel för CP med stolthet, ett steg som har varit avgörande för hennes personliga utveckling.

Nicole Blomgren har slutat skämmas över sin CP-skada. Foto: Oskar Brusén
Nicole Blomgren har slutat skämmas över sin CP-skada. Foto: Oskar Brusén

– Att avväpna ordet och att börja kalla mig själv för CP har varit otroligt viktigt för mig, säger hon.

Okunskap bakom kränkningarna

Även om Nicole i dag är bekväm med sin CP-skada och snarare ser den som en fördel än en nackdel så tycker hon fortfarande att det är sårande när personer använder ordet CP som ett skällsord.

– Jag tycker att det är jättesorgligt att det används på det sättet. Att det är så negativt laddat är väldigt sårande, säger hon.

Läs mer: Pebbles fick sin första psykos efter förlossningen: ”Folk tror att jag är som Gollum”

Och Nicole menar att det är allas ansvar att sluta använda CP som något negativt, och istället föregå med ett gott exempel.

– Jag tror att folk som använder ordet CP som ett skällsord inte vet vad det faktiskt innebär att ha en CP skada. De är inte särskilt intelligenta helt enkelt.

Vill jobba med sin aktivism

Hon säger också att, eftersom ordet är så pass laddat, så resulterar hennes användning av det i en hel del upprörda känslor.

– Folk blir arga på mig när jag kallar mig själv för CP. Men jag känner att jag har tolkningsföreträde och det är väldigt viktigt för mig att ha makten över ordet. Jag säger det ofta med inslag av humor, säger hon.

Med de tunga åren bakom sig blickar nu Nicole istället framåt och ser en framtid där hon får fortsätta att spräcka fördomar som finns mot personer med CP. Och i sina framtidsplaner ser hon sin CP-skada som ett verktyg snarare än ett hinder.

– Det är aktivismen jag vill hålla på med. Jag älskar mänskliga rättigheter och där min röst behövs, där vill jag försöka nästla mig in och bidra, säger hon.

pil
Det här är Cerebral pares

Vid Cerebral pares, som ofta kallas för CP, är rörelseförmågan påverkad. CP orsakas av att hjärnan skadats någon gång innan två års ålder, vilket resulterar i att en eller flera muskler inte fungerar som de ska.

Besvären kan vara allt från knappt märkbara till mer omfattande. Besvären som CP medför finns kvar livet ut, men kan lindras genom behandling, träning och att man blir äldre och utvecklas.

Källa: Källa: Vårdguiden

pil
Artikelserie: Människorna bakom våra slarviga uttryck

“Ditt jävla CP”.“Jag känner mig helt schizad”.“Du måste ha en släng av OCD”.

Oavsett om det är över ett telefonsamtal i väntan på bussen eller på förstasidan av en tidning så benämns ofta olika typer av sjukdomar och diagnoser på ett felaktigt och nedvärderande sätt. Metro har träffat tre personer som delar med sig av sina upplevelser av hur det är att leva i ett samhälle där deras tragedi gång på gång används för att förminska, kränka och fördumma.

klar

Artikellänk är kopierad

Oskar Brusén
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro