ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon blir Sveriges nya utrikesminister

Jesper Lindqvist · 10 Sep 2019
Uppdaterad 10 Sep 2019
Sveriges nya utrikesminister, Ann Linde (S).

Foto: Henrik Montgomery/TT


I samband med att riksdagen öppnade under tisdagen utsåg statsminister Stefan Löfven (S) även vem som ska efterträda Margot Wallström som utrikesminister. Det blir Ann Linde (S), nuvarande utrikeshandelsminister, som tar över det ärofyllda uppdraget. ”Hon har både en gedigen kunskap och ett stort kontaktnät över hela världen”, säger Stefan Löfven.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i slutet av förra veckan som Margot Wallström gav beskedet att hon kommer avgå som utrikesminister, för att ägna mer tid åt familjen. Sedan har det spekulerats vilt kring vem som ska ta över den prestigefyllda rollen i Stefan Löfvens regering.

Efter att riksdagen officiellt öppnats under tisdagen gav så statsministern beskedet att det blir Ann Linde som tar över efter Wallström. Linde har tidigare varit EU-minister och har under den senaste tiden agerat utrikeshandelsminister i den sittande regeringen.

LÄS MER
Ylva Johansson får migrationsansvar i EU

I samband med en presskonferens berättade hon kort om sina visioner inför arbetet med omvärlden.

– Jag känner att det är min roll nu att föra fram en utrikespolitik som bidrar till fred, frihet och säkerhet. Vi ska fortsätta föra en feministisk utrikespolitik, vi ska också bekämpa klimathotet, säger Ann Linde.

Anna Hallberg, ny utrikeshandelsminister, och Ann Linde, ny utrikesminister.Foto: Henrik Montgomery/TT

Minister utan partipolitisk erfarenhet

Efter Ylva Johanssons utnämning till svensk EU-kommissionär har även platsen som arbetsmarknadsminister varit vakant. Efter tisdagens presskonferens stod det klart att uppdraget går till Eva Nordmark, som under de senaste åtta åren har varit ordförande för TCO, Tjänstemännens centralorganisation.

– Det är självklart en fantastisk förmån att bli arbetsmarknadsminister. Löntagare och företag har byggt vårt välstånd. Alla som kan arbeta ska arbeta. Och när man går till sitt arbete ska man känna sig trygg. Det här är frågor jag brinner för och arbetat med i större delen av mitt vuxna liv, säger Eva Nordmark.

LÄS MER
Margot Wallström avgår som utrikesminister

Rollen som utrikeshandelsminister, Ann Lindes tidigare position, tas över av Anna Hallberg. Hon har ingen tidigare partipolitisk erfarenhet, men har under den senaste tiden varit verksam som vice koncernchef på statliga Almi.

– Jag är stolt och hedrad, mitt första sommarjobb var på Saab i Trollhättan och där såg jag vad jobben betyder för människor. Jag har även sett vad regeringens engagemang för en fri och rättvis handel betyder för företagen, säger Anna Hallberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro