ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon bor i Sveriges tystaste hyreshus

Arne Wirén · 6 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Inger Nilsson bor i ett hus med ljudklass A – 100 procent bättre ljudisolering än minimikravet. 

Inger Nilsson bor i ett hus med ljudklass A – 100 procent bättre ljudisolering än minimikravet.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Inger Nilsson bor i Sveriges tystaste hus.– Det är ljuvligt att kunna stänga ute stadsbruset, säger hon. Inger är en av de första hyresgästerna i kvarteret Loka brunn i nya Sabbatsbergsområdet vid Dalagatan i Stockholm, som är Sveriges första hus som byggts med högsta möjliga ljuddämpning, ljudklass A.

Utanför åker bussar och ambulanser utan att vi märker det. Och effekten är speciellt påtaglig som det fortfarande är en slamrande byggarbetsplats utanför Ingers fönster.– När byggarbetarna spelar musik hör man inte tillstymmelse till det här inne. De höll just på att såga i metall, och jag stod här i fönstret och tänkte: ”Fantastiskt att jag inte hör något!”

Hon har nu bott i drygt två veckor och sover bättre än någonsin.– Jag störs väldigt lätt i sömnen, så det här passar mig utmärkt.

När Metro mäter på platsen är det 59 decibel på gatan. Inne i Ingers vardagsrum är det 33, i sovrummet 29. Men det ska enligt experterna ner ända till 22 i sovrummet när ventilationssystemet är intrimmat.

8 decibel tystare

ISOLERAT. Fönstren har tjockare glas och större avstånd mellan glasen än vanliga treglasfönster. Få väggar är bärande och de vidarebefordrar därmed inget buller. Det är extra ljudisolering mellan lägenheterna.

Hissen ligger mitt i trapphuset. Och inga rum, bara hallar och badrum, ligger mot trapphuset.– Ljudklass A innebär 8 decibel tystare inomhusmiljö än den som Boverket kräver som minimistandard, förklarar ljudkonsulten Leif Åkerlöf vid ÅF-Ingemansson, som lett projektet tillsammans med hyresvärden Anders Bodin.– Det är inte så att vi hoppas att alla ska bygga med ljudklass A nu. Men förhoppningsvis kan de lägga sig på ljudklass B, som många gör redan i dag. Bara det är 50 procent bättre ljudisolering än den som Boverket kräver som minimistandard.

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro