ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon får 200 000 utan att jobba – så gick riksdagsledamöternas "bostadsfiffel" till

Jesper Lindqvist · 19 Jun 2019
Uppdaterad 19 Jun 2019
Åtskilliga riksdagsledamöter avslöjades med att ha skrivit sig hemma hos sina föräldrar för att få ut bostadsersättning.

Foto: Henrik Montgomery/Jonas Ekströmer/TT


Flera riksdagsledamöter avslöjades med att vara skrivna hemma hos föräldrarna, för att på så sätt få ut bostadsersättning Nu står det klart att en av dem, Emma Carlsson Löfdahl, fortfarande får ut sitt arvode – trots att hon har tagit en time out. "Min uppfattning är att man bör ta tjänstledigt utan lön, om man inte har för avsikt att delta i riksdagsarbetet", säger talmannen Andreas Norlén.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vem: Den, tidigare, liberala riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl.

Vad: Hon har plockat ut arvode på drygt 200 000 kronor efter att ha tagit time out från riksdagsarbetet.

Hur: Trots att talmannen kritiserat förfarandet så är det i dag ett giltigt sätt att agera, även om det pågår en utredning där det kan komma att ändras.

När: Emma Carlsson Löfdahl har varit tjänstledig i mer än tre månader, sedan den 8 mars.

Varför: När skandalen uppdagades ville Liberalerna att Carlsson Löfdahl skulle lämna sin riksdagsplats, men hon valde istället att bli politisk vilde. I väntan på åklagarens utredning av fallet valde hon även att ta en time out från riksdagsarbetet.

Källa: Aftonbladet

Kritiseras av talmannen

Det var i början av mars som Aftonbladet kunde avslöja att Liberalernas Emma Carlsson Löfdahl under en längre tid hade plockat ut ersättning från riksdagen för att bo i en lägenhet som hon hyrde av sin man.

Trots att avgiften (den del som riksdagsledamöter kan få ersättning för) låg på drygt 2 000 kronor hade Carlsson Löfdahl uppgett att hon betalade 13 000 kronor per månad till sin make, varpå hon kunde plocka ut den maximala ersättningen på 8 600 kronor från riksdagen.

LÄS MER
Lägst antal bidragstagare sen 1990 – experten: Går väldigt bra för Sverige

För en politiker som tidigare tydligt uttryckt att skattemedel inte ska missbrukas var det ett hårt slag för Carlsson Löfdahl, som tvingades lämna Liberalerna och även valde att ta en time out, med fullt arvode, när åklagare inledde en förundersökning om misstänkt bedrägeri.

Emma Carlsson LöfdahlFoto: Henrik Montgomery/TT

– Min generella uppfattning är att man bör ta tjänstledigt utan lön, om man inte har för avsikt att delta i riksdagsarbetet, för att man är föremål för en förundersökning. Det skadar allmänhetens förtroende för riksdagen och för riksdagens ledamöter generellt, säger riksdagens talman Andreas Norlén till Aftonbladet.

Tvingades lämna riksdagen

Under de följande månaderna skulle det dock visa sig att Emma Carlsson Löfdahl var långt ifrån ensam om att leta kryphål i riksdagens ersättningssystem.

Erik BengtzboeFoto: Janerik Henriksson/TT

Först ut var Moderaternas Erik Bengtzboe, som enligt Aftonbladet hade skrivit sig hos sin mamma i Nyköping trots att hans fru och barn var skrivna i en bostadsrätt i Stockholm. På så sätt kunde han sammanlagt plocka ut 158 000 kronor eftersom han uppgav att bostadsrätten i Stockholm endast var en övernattningslägenhet, vilket han då fick ersättning för.

LÄS MER
Så stor fallskärm kan riksdagspolitiker få

Efter att ha blivit påkommen försökte Erik Bengtzbo rädda upp situationen, men ett par veckor senare valde han att istället att lämna sin plats i riksdagen.

– Förtroendet för mig är skadat. Det tar jag ansvar för, jag vill inte att det ska skada Moderaterna mer än det redan har gjort, sade Bengtzboe till TT.

Hyrde hus hos pappa

Efter Aftonbladets granskning hakade Dagens Nyheter på, och näst på tur var Kristdemokraternas Andreas Carlson. Partiets gruppledare i riksdagen var skriven hemma hos sin pappa i Mullsjö, där han enligt egen utsago hyrde ett hus.

Andreas CarlsonFoto: Christine Olsson/TT

Hans familj, fru och två barn, var dock skrivna i Solna, och från 2011 och framåt hade han fram till början av maj kunnat kvittera ut cirka 250 000 kronor i bostadsersättning från riksdagen.

LÄS MER
Vi behöver inte 349 riksdagsledamöter – hälften räcker

Själv ansåg Andreas Carlson dock att han inte hade gjort något fel, och han uppgav bland annat att han tänkte fortsätta att plocka ut den kritiserade ersättningen.

– Det har varit självklart för mig att vara skriven i Mullsjö även om det för min egen personliga del hade varit mycket mer ekonomiskt lönsamt att vara skriven i Stockholm, sade han till DN.

"Flyttade hem" efter att han blev invald

Vidare kunde DN avslöja att beteendet satts i system av flera profilerade riksdagsledamöter.

Liberalernas Roberth Hannah var skriven i Stockholm innan valet 2014, men valde precis efter att han själv blivit invald att skriva sig hos sin mamma i Västra Frölunda, Göteborg. Något som gett honom 65 000 i bostadsersättning och 59 000 i Stockholmstraktamente fram till maj i år.

LÄS MER
Riksdagsledamot: Gör mindfulness obligatoriskt i skolan

”När jag blev invald i riksdagen 2014 gjorde jag det aktiva valet att flytta hem till Göteborg, något som jag lovat mina väljare under valkampanjen. Det har varit viktigt för mig att ha min bas i Göteborg där jag har mitt mandat" skrev Hannah i ett sms till DN.

Robert HannahFoto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Även Moderaternas Pål Jonson var skriven hemma hos pappa i Arvika, samtidigt som hans barn fru och barn var skrivna på Södermalm. Enligt Jonson själv är han dock i Arvika varje helg, och hans pappa bor inte där alls.

Skrev sig i sommarstuga

Den tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) var kanske den mest profilerade politikern som fastnade i DN:s granskning. Efter att ha gift sig 2012 har hans fru och barn varit skrivna i Stockholm, samtidigt som han varit skriven hemma hos mamma i Ljungby – något som har gett Erlandsson 136 000 kronor i bostadsersättning.

Även TV4 lyckades avslöja en riksdagsledamot som fått stora bostadsersättningar. Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson fick under flera års tid tiotusentals kronor i ersättning efterson hon varit skriven i Nora, samtidigt som familjen varit skriven i Stockholm.

Elisabeth SvantessonFoto: Stina Stjernkvist/TT
LÄS MER
KD:s Caroline Szyber lämnar partistyrelsen – efter misstanke om bedrägeri

”Länet är basen för mitt riksdagsarbete. Det är viktigt att riksdagsledamöter som är valda från andra delar av landet än Stockholm ska kunna utföra sina uppdrag utan att klippa banden till de delar av Sverige som de är valda att representera”, skrev Svantesson som förklaring på Facebook.

Än så länge är det endast Erik Bengtzboe som har lämnat sin riksdagsplats på grund av granskningarna.

pil
Så fungerar riksdagens lägenhetsregler

Ledamöter som bor mer än 50 kilometer från riksdagshuset har avgiftsfritt rätt till en övernattningsbostad i riksdagsförvaltningens bostadsbestånd i Stockholm eller till ersättning för en privat övernattningsbostad i Stockholm.

Om en närstående övernattar där ska ledamoten anmäla det till förvaltningen och betala en avgift för övernattningen. Ersättningen för den egna övernattningsbostaden kan som mest uppgå till 8 600 kronor per månad.

För att få ersättning för en övernattningsbostad fyller ledamoten i en blankett och skickar den till enheten ledamotsadministration tillsammans med en kopia på hyreskontraktet eller motsvarande dokument där hyran eller avgiften framgår.

Utöver detta får ledamoten ersättning för hushållsel med ett fast belopp som för närvarande är 120 kronor per månad.

Om ledamoten varaktigt bor tillsammans med någon i sin privata övernattningsbostad får ledamoten ersättning för sin del av bostadskostnaden.

Källa: Riksdagen

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro