ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon fick rätt i HD – får tillbaka pengar för undermålig utbildning

Filip Joelsson · 17 Apr 2018
Uppdaterad 17 Apr 2018
Högsta domstolen har slagit fast att Mälardalens högskola måste betala tillbaka delar av studieavgiften till en amerikansk student som var missnöjd med utbildningen.

Högsta domstolen har slagit fast att Mälardalens högskola måste betala tillbaka delar av studieavgiften till en amerikansk student som var missnöjd med utbildningen. Foto: Wikimedia Commons/Centrum för rättvisa/TT


Mälardalens högskola blir ersättningsskyldig till en amerikansk student som gick en utbildning som inte höll måttet. Det slår Högsta domstolen fast i en dom som kan komma att bli prejudicerande.

klar

Artikellänk är kopierad

Den amerikanska studenten Connie Dickinson började studera vid Mälardalens högskola under hösten 2011 – samma år som studieavgifter infördes i Sverige för studenter som kommer från länder utanför EU/EES och Schweiz.

När Universitetskanslerämbetet, som är statens kontrollorgan av landets utbildningar, senare underkände utbildningen ”Analytical finance” på fyra av totalt fem punkter, hoppade Dickinson av och krävde pengarna tillbaka.

Enligt den oberoende organisationen Centrum för rättvisa, som under åren har hjälpt Dickinson att driva rättsprocessen i Sverige, betalade hon närmare 170 000 kronor för utbildningen.

2016 fick Connie Dickinson rätt, då Västmanlands tingsrätt meddelade att Mälardalens högskola skulle betala tillbaka pengarna. Domen överklagades av skolan, men även Svea hovrätt gick på Dickinsons linje, med invändningen att hon i stället skulle få tillbaka halva studieavgiften.

Även domen i Svea hovrätt överklagades, men i dag dömde alltså Högsta domstolen till Connie Dickinsons fördel.

– Jag har kämpat för det här i fyra års tid. Nu känner jag både lättnad och glädje, säger Connie Dickinson till Centrum för rättvisa.

I domen framkommer att Dickinson nu kommer få tillbaka två tredjedelar av de 170 000 hon lagt på utbildningen.

”Eftersom utbildningen inte hade hållit den kvalitetsnivå som studenten haft fog att förvänta sig, har hon rätt att få tillbaka två tredjedelar av det betalda beloppet”, skriver HD i domen, som nu kan komma att bli en riktlinje för hur liknande fall ska behandlas i framtiden.

I domen framkommer också att anledningen till att Dickinson inte får tillbaka hela studieavgiften är att utbildningen inte varit helt utan värde.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro