ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon flydde från Nordkorea – nu hyllar hon Trumps hårda ton mot Kim Jong-Un

Simon Krona · 14 Feb 2018
Uppdaterad 15 Feb 2018

Hyeonseo Lee flydde från Nordkorea när hon var sjutton år. I dagarna fick hon träffa Donald Trump för att prata om situationen i hennes hemland – och nu hyllar hon Trumps hårda ton mot Kim Jong-Un. Hans ord fick mig att gråta” säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Hyeonseo Lee tvingades se sin första offentliga avrättning när hon var sju år. Här berättar hon sin historia.

Hyeonseo Lee är jetlaggad när Metro träffar henne i centrala Stockholm som hon besöker för att göra reklam för sin bok ”Flickan med sju namn” som nu kommer ut på svenska. Hon har precis kommit in med flyget från Washington D.C. där hon tillsammans med sju andra nordkoreanska avhoppare fick ett efterlängtat möte med Donald Trump.

Hon har berättat om situationen i Nordkorea för många – men aldrig tidigare för en av världens mäktigaste män. Senast en amerikansk president träffade nordkoreanska avhoppare var 2006, när George W. Bush satt på posten.

– Det kändes helt surrealistiskt att träffa Trump personligen. Vi pratade inte bara 0m kärnvapen utan också om mänskliga rättigheter, säger hon.

Det Hyeonseo Lee framför allt ville diskutera var frågan om hur Kina kontinuerligt skickar tillbaka nordkoreaner som lyckats ta sig över gränsen.

– De skickar tillbaka dem till tortyr, offentliga avrättningar och fångenskap. Avhopparna har med sig gift ifall de skulle bli tillfångatagna i Kina på väg mot friheten i Sydkorea eller något annat land. De tar hellre livet av sig än att åka tillbaka och utstå hemska straff resten av livet, säger hon.

Trump var inte medveten om att situationen var så pass allvarlig, enligt Lee. Hon kunde se på honom att budskapet gick fram.

Gav han dig något löfte?

– Inget konkret, men de skulle göra sitt bästa. Jag tror att USA är det enda landet som kan stoppa Kina från att skicka tillbaka avhoppare, så jag hoppas att det här kan göra skillnad.

Hon passade också på att ge ett exemplar av sin bok ”Flickan med sju namn” till presidenten. Han lovade flera gånger att han skulle läsa den.

– När jag skrev om det på sociala medier kommenterade folk och var skeptiska till om han verkligen kommer läsa den, säger hon och skrattar för första gången under intervjun.

– Men det som spelar roll för mig är att han lyssnade och bryr sig om nordkoreanernas situation. Det är jag väldigt tacksam för.

Trump har flera gånger gått till verbala angrepp mot Kim Jong-Un. Han har bland annat sagt att han kommer möta Nordkorea med ”eld och ursinne av ett slag världen aldrig tidigare sett” om Kim Jong-Un inte slutar hota USA.

Den hårda linjen har fått kritik från flera håll. Men Hyeonseo Lee tycker tvärtom att det är bra att Trump markerar.

– Allt han gör mot Nordkorea är en del av en strategi. Ibland skickar han väldigt starka budskap. Han har till exempel sagt att om Kina inte löser problemet med Nordkorea kommer USA att göra det själva. Det fick mig att gråta. Det är ord jag har velat höra från världsledare i så många år.

Men hon är samtidigt tydlig med att hon inte stödjer en attack mot Nordkorea.

– Det är inte min poäng. Det handlar om att lyfta frågor om mänskliga rättigheter. Att få folk runt om i världen att bry sig om de här frågorna.

pil
Fakta: Så bildades Nordkorea

• Efter andra världskriget delades Koreahalvön i två. Den norra delen ockuperades av Sovjetunionen medan den södra ockuperades av USA.

• Målet var att landet skulle återförenas och bli självständigt, men förhandlingarna misslyckades. Partierna i både Nord- och Sydkorea ansåg sig ha rätten att styra landet.

• Koreakriget utbröt 1950. USA ställde sig på Sydkoreas sida, medan Kina var på Nordkoreas sida.

• Tre år senare enades parterna om ett vapenstillestånd som råder än i dag.

Källa: Källa: sakerhetspolitik.se

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro