ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon gör adjuvans som ger vaccinet assistans

Olle Agebro · 13 Okt 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Lena Söderström, vd för Isconova som tillverkar adjuvans som gör vaccin mer effektiva.

Lena Söderström, vd för Isconova som tillverkar adjuvans som gör vaccin mer effektiva. Foto: Ola Jacobsen


klar

Artikellänk är kopierad

Vacciner är sannolikt det som räddat flest människors liv i vår historia, men för att vaccinen ska fungera bra behöver de hjälp.

Lena Söderström är vd på Isconova, ett företag som utvecklar just den hjälpen.– Vi utvecklar och tillverkar adjuvans, det är det som ökar effekten och verkningstiden av vacciner. Adjuvansen hjälper immunförsvaret att förstå och reagera på att något främmande kommit in i kroppen, man kan säga att det är som en ficklampa som riktas mot viruset och gör att kroppen uppmärksammar och motverkar det, säger Lena Söderström.

Företaget har producerat och sålt sina vaccinsystem för veterinärt bruk sedan 2005, men företaget har en betydligt längre historia än så.– Isconova har funnits i tio år och bildades som en avknoppning från Sveriges lantbruksuniversitet, historiskt har vi mest jobbat med vaccin för djur men nu har vi också börjat utveckla adjuvans anpassat till människor, säger Lena Söderström.

Bakgrunden inom forskning och produktion för djur har varit idealisk när Isconova nu väljer att gå över till att arbeta med adjuvanser anpassade för människan.– Det är egentligen ingen stor skillnad mellan att tillverka adjuvans för djur och att göra det anpassat för människor. Redan när man tillverkar hästinfluensavaccin för exempelvis travhästar råder rigorösa krav på att det måste vara ett vaccin som ger väldigt få biverkningar, säger Lena Söderström och menar att det är liknande faktorer som styr utvecklingen av vaccin för människor.

Genom att använda ett effektivt adjuvans blir vaccinet mer verksamt utan att man behöver höja dosen, det kan räcka med så lite som 50 mikrogram av Isconovas adjuvans för att hantera en dos för människor.

Hemligheten bakom framgången hittar man djupt i Chiles quillajaskogar, ur trädet utvinns det extrakt som gör Uppsala-företagets adjuvans så effektivt.

klar

Artikellänk är kopierad

Olle Agebro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro