ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Hon har fått tillbaka tron på rättssystemet"

Petter Sundsten · 16 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Urban Brådhe


Elisbeth Massi Fritz om Stureplansdomen

klar

Artikellänk är kopierad

VINNARE. Hon vann igen. Eller, som hon rättar Metros reporter: ”Det är mina klienter som vinner”.

Fast ändå. Hon verkar alltmer bli våldtäktsmännens och försvarsadvokaternas mardröm, och i går gjorde hon det igen i det så kallade Stureplansmålet. Kanske förklaringen ligger i engagemanget. Medan de åtalade männens försvarsadvokater i går befann sig bland journalisterna i hovrättssalen satt Elisabeth Massi Fritz på sitt advokatkontor.

Varför det?– Jag ville ha ett långt och bra samtal med min klient. Några minuter över 11 fick jag domen per mejl och ringde henne. Då var hon helt tyst. Sedan brast det totalt och hon grät. Men hon var jätteglad och lättad. Hon trodde inte det var sant. Hon vågade inte tro på en fällande dom.

Vad sa hon mer?– Hon har fått ett enormt stöd och vill tacka alla som stött henne. Sedan sa hon att hon har fått tillbaka tron på rättsväsendet, vilket var katastrofalt efter tingsrätten.

Varför begärde ni inte stängda dörrar under hovrättsförhandlingen?– Allmänintresset var stort, domen var offentlig och offentligheten är viktig. NN (den 19-åriga kvinnan) höll med om det och vi bedömde att det gagnade henne, vilket visat sig genom att hon har fått ett enormt stöd.

I rättssalen under hovrättsförhandlingen verkade det som om du hade en sådan kontroll och självsäkerhet. Trivs du i rättssalen?– Ja, det är klart. Jag älskar mitt arbete och jag har valt att företräda brottsoffer. Jag tänker inte på annat än att fokusera på det jag håller på med. Nu var det NN som var i fokus och att killarnas trovärdighet skulle ifrågasättas, eftersom hon sa att det som de säger inte har hänt.

Varför engagerar du dig framför allt i sexbrotts- och hedersvåldsmål?– Jag är engagerad i brottsofferjuridik. Jag företräder kvinnor och män, i allt från gisslandramer till våldtäkter och hedersmord. Jag är specialiserad på allt detta. Vissa perioder blir det mycket våldtäkter, men det beror på att medierna lyfter fram det.

Hur trivs du med att hamna i rampljuset?– Det är inte jag utan målet och mina klienter som gör det. Jag är säkert en förebild för många kvinnor och brottsoffer. Sedan finns det faktiskt inte lika många kvinnliga advokater som är så specialiserade. Jag är lite speciell för att jag är så aktiv i debatten och försöker påverka det som inte fungerar och skapa förståelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro