ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon har hjälpt 200 nyanlända – nominerad till Årets Dörröppnare

Valerie Kaspersen · 11 Apr 2018
Uppdaterad 11 Apr 2018
Gunilla Lundberg och Morteza Akbari från företaget IT-Guide som nominerats till Metros nya pris Årets Dörröppnare.

Gunilla Lundberg och Morteza Akbari från företaget IT-Guide som nominerats till Metros nya pris Årets Dörröppnare.


IT-Guide är en av de verksamheter som är nominerade till Metros nyinrättade integrationspris, Årets Dörröppnare. Med hjälp av en lust att lära och lära ut hjälper IT-guide nyanlända ungdomar ut i arbetslivet.

klar

Artikellänk är kopierad

Allt började 2010. Gunilla Lundberg, grundare och verksamhetschef, träffade två nyanlända killar som letade efter sommarjobb. De var bra på datorer och teknik, så tillsammans med vård- och omsorgsförvaltningen i Örebro startades ett sommarprojekt.

– De var på en träffpunkt för äldre och lärde ut telefoner och spela musik på Youtube. De tyckte att det var jätteroligt och besökarna var jättenöjda. Så då fortsatte vi nästa sommar, säger Gunilla Lundberg.

Konceptet visade sig vara en succé. Efter tre år arbetade de även på lördagar och startade upp i både Hallsberg och Eskilstuna. Varje sommar anslöt sig fler och fler ungdomar. En av dem var Morteza Akbari som i dag är projektsamordnare på IT-Guide.

– Jag har utvecklats jättemycket. Speciellt språket, men också inom ledarskap och grupparbeten. Jag har också fått en förståelse för det svenska samhället, säger Morteza Akbari.

I dagsläget finns det 200 aktiva ungdomar i verksamheten som hjälper äldre med allt från att skapa en e-post till att skicka sms.

– Vi har ett behov av att lära oss av de äldre och de äldre har ett behov av oss när det gäller det digitala. Men vi pratar om mycket andra saker också. Det är jättekul att träffas, säger Morteza Akbari.

Tanken är att ge ungdomarna en chans att lära sig språket, etablera sig på arbetsmarknaden och även stärka deras självförtroende.

– Ungdomarna får lära ut någonting de kan och är bra på, vilket är viktigt för deras självförtroende. Vi ser en massa förändringar hos dem. Innan har de kanske känt sig lite utanför. Nu blir de förebilder hemma. De blir ”IT-experterna” i familjen och har lättare att få jobb och för att klara sina studier, säger Gunilla Lundberg.

pil
Nominera

Så här anmäler du dig till Årets Dörröppnare, som korar Sveriges bästa integrationsinitiativ under politikerveckan i Järva i juni 2018:

Fyll i anmälan här.

• Tryck på ”Skicka”

• Inom kort får du ett email med en länk till ett webbformulär som du fyller i.

• En eventuell antagning till Pitchbar kommer att meddelas dig inom en månad

• Lycka till!

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro