ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon har sminkat Arn

Katarina Matsson · 16 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Bilderna från Arn-filmen kommer från SF, bilden på Eva har Lotta Imberg tagit. 

I dag har ”ARN – Tempelriddaren” världspremiär i Skara. Eva von Bahr har redan tjuvkikat på filmen – men kunde inte koncentrera sig på annat peruker och smink. Hon står bakom maskerna i Sveriges genom tiderna dyraste filmproduktion.

– Det är mäktigt, maffigt och jättehärligt. Det här visar att vi kan göra storproduktioner i Sverige, säger hon. Egentligen skulle hon bli ekonom. Men efter att ha läst en artikel om Kaj Grönberg – mannen bakom rumpnissarna – var det maskör och perukmakare som gällde. I september förra året började det intensiva arbetet som har tagit Eva över halva jorden i jakt på hår, smycken, lim – och Arns ärr. Från början var de tre medarbetare. Det slutade med att de var 30. – Det har varit en resa. Den svenska publiken är van vid att skådespelarna alltid ser ut som de gör. I amerikanska filmer ser man hela tiden etablerade skådespelare med lösnäsor och peruker. Svenska skådespelare är nog lite rädda för det och för publikens reaktion. Filmen utspelar sig på medeltiden, vad kan den säga oss?– Den visar på vårt släktskap med arabvärlden och det känns ju väldigt aktuellt.Det här var ditt ”utan tvekan” roligaste jobb någonsin, vad kan toppa? USA?– Nej, där är det så hierarkiskt och mer av en industri. Att ha jättemycket pengar är inte alltid en fördel, vi har tvingast hitta mer kreativa lösningar. I USA finns nästan ingen skådespelare längre som inte är plastikopererad, det är väldigt utseendefixerat och de största skådespelarna har sina egna sminkörer. Varför då?– Det är tryggare. Vi har också en social funktion. Vi pratar med skådespelare, månar om dem, hämtar kaffe om de fryser. Man kommer dem väldigt nära. Du har två små barn, hur har det fungerat?– Man måste gifta sig med en man som orkar med en! Drömjobb?– En film som är lika stor som den här. Jag är otroligt sugen på 1700-tal. Just nu gör jag lite reklam och hoppas på en härlig långfilm till våren. Vad är det för skillnad på en maskör och en make-up-artist?– Vi jobbar inte alltid med skönheten. Det kan vara tvärtom, att man försöker få någon att inte vara så snygg. Det är nog största skillnaden. Hur stor konkurrens får ni av det digitala?– Än så länge är det väldigt dyrt, men det är klart att vi kommer att få konkurrens framöver. I USA får maskörer redan slåss för sin sak på ett annat sätt. 

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro