ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon har snöat in på jullåtar

Peter Lindholm · 18 Dec 2013
Uppdaterad 19 Dec 2013

En del drömmer om att bli artister, andra om att bli låtskrivare. Elizabeth Chans dröm är mer specifik än så. Hennes mål är att skriva en klassisk jullåt. Hon har redan gjort 300 försök.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad får en människa att ge upp ett välbetalt chefsjobb i en stor amerikansk mediekoncern för att istället ägna sitt liv åt att skriva jullåtar?

För New York-bon Elizabeth Chan började det med en annons. För ett par år sedan fastnade hon för dokumentärfilmaren Morgan Spurlocks (”Super size me” och One Direction-filmen) efterlysning av medverkande till en webserie kallad ”Failure club”.

”Vad är det för dröm du haft, men aldrig vågat berätta om? Om du inte kunde misslyckas, vad skulle du göra då?”. Elizabeth kunde inte sluta tänka på det där.

– Jag har alltid velat skriva en världskänd jullåt. Men det är något jag aldrig vågat berätta för några andra än min bästa vän och min familj.

Med serien ville Spurlock visa att det inte var så farligt att misslyckas, att man måste våga ta chansen. Elizabeth var noga med att påpeka att det bara handlade om en hobby. Men i efterhand kallar hon sin medverkan för ett ”enormt uppvaknande”.

– Det skulle bara bli en låt och sedan skulle jag återvända till jobbet. Men jag kunde inte sluta, det var så roligt och enkelt. Jag fortsatte tills min dator höll på att krascha. Hårddisken var full av jullåtar.

Nu är hon uppe i över 300 låtar och två skivor med julmusik, ”Naughty & nice” och ”Everyday holidays”, har det blivit. Ett litet lyft kom i början av december då tv-serien ”Familjen Kardashian” hade med nio av hennes låtar i sin julspecial.

– Jag är faktiskt mest inspirerad under sommaren. Juli är perfekt för mig. Jag har en julgran på standby och studion är full av juldekorationer. Det är en del av mitt hantverk, berättar Elizabeth med ett skratt.

Numera har hon breddat repertoaren något och skriver också ”Thanksgiving”-musik och nyårslåtar. På ett musikseminarium träffade hon den svenske låtskrivaren Douglas Carr, som med partnern Denniz Pop förde Ace of Base till förstaplatsen på amerikanska Billboardlistan med ”The Sign”.  

En fika mynnade ut i att de skrev en låt tillsammans, ”New years eve”.

– Hon är jätteduktig och sjunger skitbra. Det är en sådan låt som alla skulle kunna sätta på när det är fest och man står och skålar, berättar Douglas Carr.

Men Elizabeth Chan nöjer sig inte med det.

– Jag har alltid älskat julen och mitt favoritminne från när jag var liten är när jag och min syster sjöng jullåtar. Mitt mål är att göra en sådan jullåt, en sådan som spelas på radion varje år, långt efter min död. 

Elizabeth Chans favoritjullåtar:Carpenters – ”Merry Christmas DarlingDonny Hathaway – ”This ChristmasStevie Wonder - Allt från albumet ”Someday at Christmas

Bästa svenska jullåtenTriad – ”Tänd ett ljus” Betyg: 5

”Jag gillar den verkligen. Jag förstår inte vad de sjunger om, men den låter väldigt hoppfull och tillförlitlig”.

Detta sagt efter att hon lyssnat på de tre mest spelade svenska jullåtarna i år. Adolphson & Falks ”Mer jul” och Just D:s ”Juligen” dissades diplomatiskt på grund av bristande julkänsla.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro