ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon hjälper könsstympade till ett bättre sexliv

Ana Udovic · 15 Aug 2018
Uppdaterad 15 Aug 2018
Gynekologen Bita Eshraghi ansvarar för Amel-mottagningen för könsstympade kvinnor på Södersjukhuset i Stockholm.

Gynekologen Bita Eshraghi ansvarar för Amel-mottagningen för könsstympade kvinnor på Södersjukhuset i Stockholm. Foto: TT Bild/Ulrika Hammar


En kvinna som könsstympats – kan hon få ett givande sexliv? Absolut, säger gynekolog Bita Eshraghi som driver en klinik för könsstympade. – Sex och onani är svårt för många, men med ökad kroppskännedom, bra kommunikation och attraktion finns det goda möjligheter, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Att genomgå en könsstympning som flicka – även kallat kvinnlig omskärelse – innebär att delar av könsorganet (ofta klitoris synliga delar samt inre och yttre blygdläppar) tagits bort eller skadats. Könsstympning är vanligt i delar av Afrika och Asien. Omkring 38 000 flickor och kvinnor med erfarenhet av könsstympning bor i Sverige i dag enligt Socialstyrelsen och cirka 7 000 av dem är barn, alltså under 18 år.

Gynekologen Bita Eshraghi ansvarar för Amel-mottagningen för könsstympade kvinnor på Södersjukhuset i Stockholm. Amel betyder hopp på arabiska, och mottagningen erbjuder gynekologisk, kirurgisk och psykosocial vård. Den vanligaste formen av kirurgisk behandling är öppningsoperation. Efteråt är det många som vittnar om en frihetskänsla. Ändå kan många uppleva problem med utebliven lust. Det kan bero på att det finns ett kroppsminne från när könsstympningen skedde, att området känns tabu, man har svårt att ta på sig själv eller mentalt tillåta sig att onanera.– Vården behöver få patienter att känna sig trygga så de vågar fråga om saker som kanske är det mest privata och kanske skrämmande. När det kommer till trauma och sexuell lust finns det inte tyvärr inte en snabb och enkel väg. Men en kombination av olika behandlingsmetoder och verktyg kan vara lösningen, säger Bita Eshraghi.

Stärk självkänslan

Hon brukar prata om att stärka självkänslan hos de som genomgått könsstympning, diskutera relation och attraktion, behov och kommunikation.

Hur gör då könsstympade som vill onanera? Det beror på vilken typ av omskärelse som skett och på vilken sätt man vill eller har möjlighet att onanera. Om klitoristoppen, alltså den synliga delen, är bortskuren och det endast finns ärrvävnad på platsen kan man prova att stimulera området runtomkring med fingrar, alternativt med en vibrator – för klitoris går in i kroppen och hela vägen ner för att omringa slidan med det som kallas klitoris skänklar och klyftor.Sedan är det inte säkert att hela klitoristoppen är bortskuren, den kan också finnas kvar i sin helhet.– Det finns ingen generell sexuell praktik som är bäst för dem med klitoris bortskuren. Det viktiga är kroppskännedomen och att inte känna skam. Precis som för alla. Men hos kvinnor som genomgått könsstympning spelar så klart det sexuella traumat in, säger Bita Eshraghi.

Lär känna ditt kön

Kunskap om kroppen är viktigt, och om personen har en partner brukar den bjudas in till samtal. Ibland finns en uppgivenhet på grund av avsaknad av sexuell lust och tillfredställelse hos de som könsstympats.– Vi arbetar med genitalt självförtroende, att titta på och lära känna sitt kön. Jag brukar rita och förklara för att skapa en nyfikenhet i stället för skräck gentemot det egna könet, säger Bita Eshraghi.

Till partnern brukar hon rekommendera att vara lyhörd, och se till att paret kommunicerar både om sex, förväntningar och behov, men också om traumat. Det är viktigt att partnern verkligen förstår vad könsstympning fysiskt och psykiskt inneburit för kvinnan.– Som i all typ av sex, mellan alla människor, är det alltid viktigt med samtycke och en tydlig och bra kommunikation. Läs av varandra. Fråga ”känns det bra”? Eller ”skulle du vilja göra på ett annat sätt?” Lyssna noga på svaret! säger Bita Eshraghi.

pil
Sexologens 3 tips

Sexolog Suzann Larsdotter från RFSU tipsar om verktyg som kan användas för onani vid kvinnlig omskärelse / könsstympning.

1. För att nå in till klitoris inre delar så kan det vara bra med lite mer kraftfulla vibrationer och en bredare bas på vibratorn. Exempel på sådana vibratorer är MX Fighter, Magic Wand eller Lelo Smart Wand Large. De också kan användas till djup kroppsmassage.

2. Det viktigaste sexuella organet förutom klitoris är hjärnan. Orgasmer är inte bara resultatet av en mekanisk funktion med retning av vissa nerver utan handlar också om psykologiska föreställningar. Att generellt säga att omskurna kvinnor inte kan njuta av sex blir fel eftersom det finns oändligt många sätt att känna sexuellt välbefinnande på.

3. För alla kvinnor är det viktigt att stärka det genitala självförtroende och öka kunskapen om kroppen, lusten och om hur du som individ kan uppnå njutning.

Veta merVill du veta mer om könsstympning och veta vart du vänder dig för stöd? På rfsu.se/upos finns en informationsfilm där du kan lära dig mer.

klar

Artikellänk är kopierad

Ana Udovic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro