ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon hotas och trakasseras av djuraktivister: "Jag lever i skräck"

David Peterson · 23 Jan 2019
Uppdaterad 23 Jan 2019

För kaninuppfödaren Malin Sundmark började hoten och trakasserierna i somras. Det som först bara var negativa recensioner på hennes företags Facebook-sida blev snabbt till rena dödshot. "De senaste dagarna har de skrivit att jag ska slaktas, ätas upp och flås ihjäl", säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Hoten mot de svenska lantbrukarna har trappats upp de senaste åren. Förr var det framför allt minkfarmar som utsattes för aktioner ifrån militanta djuraktivister – nu gäller det djurhållare rakt av, enligt Malin Sundmark som bedriver kaninuppfödning för köttproduktion och är ordförande för Sveriges kaninproducenter.

– Det här att vem som helst kan drabbas är nytt. Det är skrämmande och blir ett samhällsproblem i och med att livsmedelsproduktionen hotas, säger hon.

Gick från recensioner till dödshot

För henne började det med att ett 60-tal personer gick in och skrev negativa recensioner om hennes företag på Facebook.

– Då var det inte så mycket hot utan mest att det stod djurplågare och liknande grejer, säger Malin Sundmark.

Men det tog inte lång tid innan ett antal personer dök upp vid gården där Malin Sundmark bor och arbetar.

– En gång var de inne i min bostad när jag var borta. De gjorde inbrott i både slakteriet och butiken. De hade öppnade alla frysar. Sen har de vridit på vattenkranarna i källaren och tömt vår borrade brunn så det var 20 centimeter vatten på golvet i hela källaren som blev vattenskadad. Sen satt det klistermärken från Animal Liberation Front och en uppmaning om att jag skulle stänga min verksamhet.

”Jag ska slaktas, ätas upp och flås ihjäl”

Hoten fortsätter att strömma in och består delvis av dödshot – bara de senaste dagarna handlar det om hundratals kommentarer, enligt Malin Sundmark.

– De senaste dagarna har de skrivit att jag ska slaktas, ätas upp och flås ihjäl. Jag lever i skräck, säger hon.

Hotar släkt och vänner

Enligt Göteborgs-Postens granskning av den våldsbejakande djurrättsgruppen är det framför allt en mindre grupp människor som står bakom hoten. Hoten riktas inte bara till de som driver gårdarna utan också till deras släkt och vänner.

– De ringer till våra telefoner konstant. Även släktingar, syskon och vänner trakasseras, säger Malin Sundmark.

Hon hoppas att det snart sker en förändring och lyfter upp två lösningar.

– En brottskod för djurrättsrelaterade brottsligheten så att det går att samordna för polisen. Sen behöver lagstiftningen ses över så att man inte kan demonstrerar inne på privata gårdar med syfte att hota och skrämma, säger hon.

Vad känner du inför de som hotar?

– Det är väldigt tråkigt att man inte respekterar medmänniskor, demokratin, myndigheter, polisen och lagarna. Jag hoppas polisen kan få tag på dem och lagföra dem.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro