ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon kan inte få ett ID – och inget konto

Ingrid Arinell · 24 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Vera är fast i byråkratin

klar

Artikellänk är kopierad

Vera Kordic och hennes sambo Ivan.
Vera Kordic och hennes sambo Ivan.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Vera Kordic i Malmö har fått uppehållstillstånd, men nekas ett svenskt ID-kort. Trots att hon har rätt att bo i Sverige får hon inte använda ett bankkonto.Bankerna godtar inte Vera Kordics kroatiska pass. De vill se en legitimation som stämmer överens med det nya personnummer hon fick när hon beviljades ett tvåårigt uppehållstillstånd. – Ingen vet hur hon ska få ett giltigt ID-kort – ingen på polisen, Migrationsverket eller Försäkringskassan, säger hennes sambo Ivan.

Vera kan därför varken sätta in eller ta ut pengar. Hon har ansökt om ID-kort hos Svensk kassaservice. Där kräver man att en nära anhörig ska bekräfta hennes identitet, men Veras familj bor i Kroatien.

Hur ska ensamkommande kunna få ett ID-kort i Sverige?– Det finns de som inte kan få det, säger Charlotta Malm, informationschef på Svensk kassaservice.

Hon har ett svenskt personnummer, men kan ändå inte få ett ID. Hur är det möjligt?– Det finns ju inget godkänt ID-kort som säger att det är hon. Vi godtar inte utländska pass.

Men hur ska hon klara sig ekonomiskt utan bankkonto?– Ja, men det kan du ju fråga dig själv. Vårt ansvar är att göra schysta ID-kort.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro