ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon kan sminka sig till andra personer: "Du skapar konst på ditt ansikte"

Valerie Kaspersen · 24 Maj 2019
Uppdaterad 11 Jun 2019

Visst skulle det vara skönt att någon gång inte vara sig själv? Laura Sipilä har bemästrat konsten att forma om sitt ansikte till någon annan – med hjälp av smink.

klar

Artikellänk är kopierad

När Laura Sipilä öppnar dörren är det nästan svårt att känna igen henne. Hon är helt osminkad och sommarfräknarna har tittat fram.

Jobbar med cosplay

Hennes sociala medier är fulla med bilder där hon ser ut som olika karaktärer från tv-spel; Tracer från ”Overwatch”, Ciri från ”The Witcher” och självklart – Lara Croft från ”Tomb raider”.

I vardagsrummet står två skrivbord rygg i rygg med varandra. Det är lätt att se vilket som är Lauras. Dubbla skärmar, en ordentlig speldator och webcam.

Tangentbordet är lagt åt sidan. I stället fyller smink i alla olika färger hela skrivbordets yta.

Det är här Laura jobbar.

– Jag streamar så mycket som möjligt. Då visar jag hur man bygger en dräkt eller sminkar mig så att folk kan se och lära sig.

Via livesändningar på sajten Twitch kan folk få följa Lauras transformeringar. Foto: Oskar Brusén.
Via livesändningar på sajten Twitch kan folk få följa Lauras transformeringar. Foto: Oskar Brusén.

Karaktärssminkning och cosplay, att klä ut sig till karaktärer från film och tv-spel, är någonting Laura livnär sig på nu. Förutom att livesända via sajten Twitch så har hon och en kompis ett program om tv-spel på SVT.

– Vi gör dräkter till varje program och det är jätteroligt. Sen jobbar jag med cosplay för olika företag. Om det är spelsläpp någonstans brukar företagen vilja ha karaktärerna från spelet och då fixar jag det.

Hade en negativ syn på smink

Men att kunna jobba med sin hobby har tagit lång tid. Laura började intressera sig för smink i samband med att hon upptäckte cosplay, vilket var för över tio år sedan.

– Jag började sminka mig mer, använda linser och lösögonfransar. Sedan började kolla väldigt många olika tutorials på Youtube, säger Laura och fortsätter:

– Nu har jag kommit in mer på det här med karaktärssminkning. I stället för att framhäva sina egna ansiktsdrag så försöker man framhäva en karaktärs ansiktsdrag. Man blir en annan person.

Just det här med att inte se ut som sig själv är någonting smink, och personer som använder det, fått mycket kritik för. Laura har själv inte alltid haft en positiv inställning till smink.

– Förut hade jag inställningen att jag tyckte att alla som hade mycket smink på sig hade dåligt självförtroende. Men ju mer jag kommit in i det och lärt känna folk som älskar smink och har koll på hur det funkar, då har fattat att det är konst, säger Laura och fortsätter:

– Du skapar konst på ditt ansikte. Så jag tycker inte att det är något negativt med smink. Du kan göra så mycket med det.

Förändrar ansiktet

När vi hälsar på ska Laura sminka sig till Angelina Jolie i ”Tomb raider”. Det är lättare sagt än gjort. Angelina Jolie har kända ansiktsdrag. Det är svårt att se hur någon förutom Angelina själv kan se ut som henne.

– Man använder sig av mycket contour, säger Laura och visar sin samling av puder, mörka ögonskuggor och highlight.

För att ge en illusion av en annan ansiktsform än ens egen använder Laura sig av contour. Foto: Oskar Brusén.
För att ge en illusion av en annan ansiktsform än ens egen använder Laura sig av contour. Foto: Oskar Brusén.

Uttrycket ”less is more” stämmer inte i det här fallet.

– Det brukar försvinna ganska mycket när man blandat in allt, så då måste man lägga på extra så att det verkligen syns. Man ska se alla linjerna ganska skarpt. Annars ser man det inte på bilder.

Att sminka sig till en annan person eller karaktär kan ta flera timmar. Det är mycket man måste tänka på, beroende på vad för typ av sminkning det är du gör.

– Har du köpt teatersmink eller färg, typ blått, är det bra om man dricker hela tiden. Färgen suger ur fukt. Du kan svimma om du inte dricker ordentligt.

Fick representera Lara Croft

Laura håller i en liten rund spegel vid sitt skrivbord och lägger på ett tunt lager av foundation.

Sakta men säkert börjar en ny person träda fram. Laura har lagt flera mörkbruna skuggor på sitt ansikte för att skapa kindbenen som Angelina Jolie föddes med. När ett nytt ”Tomb raider”-spel släpptes 2013 var det Laura som fick representera hjältinnan.

– Jag fick stå i Square Enix, som gjort spelet, marknadsföringsbås och göra dräkten för dem. Jag har alltid älskat Lara Croft. De var då jag insåg att det här ville jag göra.

Det har bara gått någon timma, men det går knappt att känna igen Laura längre.

Hon höjer på ena ögonbrynet och plockar upp kopiorna av pistolerna från filmerna.

Helt plötsligt är det inte 2019 längre. Året är 2001 och barndomshjälten sitter i ett vardagsrum i en söderort i Stockholm.

Från Laura till Lara på bara någon timma. Foto: Oskar Brusén.
Från Laura till Lara på bara någon timma. Foto: Oskar Brusén.
klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro