ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon kan vinna Melodifestivalen – baserat på de tidigare vinnarna

Natalie Demirian · 6 Mar 2017
Uppdaterad 11 Mar 2017
Här är några av årets finalister i Melodifestivalen.

Här är några av årets finalister i Melodifestivalen. Foto: TT/Montage


Det är finalvecka i Melodifestivalen och det återstår att se vem som till slut står som vinnare. Men kan man kanske räkna ut vem som står närmast vinsten redan nu? Metro har på ett ovetenskapligt sätt undersökt det hela utifrån de senaste elva årens vinnare.

klar

Artikellänk är kopierad

De här är bidragen som har vunnit Melodifestivalen de senaste elva åren:

2016: Frans – ”If I were sorry”

2015: Måns Zelmerlöw – ”Heroes”

2014: Sanna Nielsen – ”Undo”

2013: Robin Stjernberg – ”You”

2012: Loreen – ”Euphoria

2011: Eric Saade – ”Popular”

2010: Anna Bergendahl – ”This Is My Life”

2009: Malena Ernman – ”La Voix”

2008: Charlotte Perrelli – ”Hero”

2007: The Ark – ”The Worrying Kind”

2006: Carola – ”Evighet”

Kön?

Så har det sett ut: Av de elva senaste årens vinnarbidrag står det jämnt mellan män och kvinnor. Fem bidrag med män och sex bidrag med kvinnor har stått som vinnare. Det går heller inte att utläsa ett mönster, som till exempel att en kvinna vinner vartannat år.

Slutsats: I Mellosammanhang diskrimineras inget kön! På den här punkten tävlar deltagarna på samma villkor.

Grupp, duo eller solo?

Så har det sett ut: Statistiken säger sitt – de senaste elva åren har ingen duo vunnit Melodifestivalen, och bara en grupp har stått som vinnare. Den gruppen var Ola Salos The Ark som vann med ”The worrying kind” år 2007. I övrigt har tio av de senaste elva årens vinnare varit soloartister. Två av dem, Måns Zelmerlöw 2015 och Loreen 2012, vann dessutom hela Eurovision song contest.

Slutsats: Statistiken talar sitt tydliga språk. För större sannolikhet att kamma hem vinsten bör man tävla som soloartist. Av de tolv bidragen i finalen återfinns en duo, Jon Henrik Fjällgren fest. Aninia, och en grupp, FO&O. De kan rimligtvis få det lite tuffare i finalen.

Startnummer?

Så har det sett ut: Christer Björkman är den som bestämmer över startordningen i Melodifestivalen. Bland de elva senaste vinnarna går det att se en väldigt tydlig trend: att uppträda under den senare halvan av tävlingen är en fördel. Bland de elva senaste vinnarna har endast ett bidrag tävlat under den första delen av tävlingen. Det var då Charlotte Perrelli vann 2008 med ”Hero” med startnummer 1. I övrigt har det sett ut så här i finalen av Melodifestivalen:

2006, Carola: startnummer 7 av 10.

2007, The Ark: startnummer 10 av 10.

2008, Charlotte Perrelli: startnummer 1 av 10.

2009, Malena Ernman: startnummer 11 av 11.

2010, Anna Bergendahl: startnummer 9 av 10.

2011, Eric Saade: startnummer 10 av 10.

2012, Loreen: startnummer 6 av 10.

2013, Robin Stjernberg: startnummer 9 av 10.

2014, Sanna Nielsen: startnummer 8 av 10.

2015, Måns Zelmerlöw: startnummer 6 av 12.

2016, Frans: startnummer 10 av 12.

Slutsats: Det verkar löna sig att uppträda under den senare delen av finalen. Det innebär i så fall att Mariette, FO&O, Nano, Wiktoria, Benjamin Ingrosso och Owe Thörnqvist har de bästa startnumren.

Låtskrivare?

Så har det sett ut: Man kan sammanfatta det så här: varje år dyker ett gäng nya låtskrivare upp och varje år dyker kända namn i sammanhanget upp. Det är också relativt vanligt att artisten själv står med som låtskrivare.

Om man tittar på vilka som står under ”text och musik” på de elva senaste årens vinnarbidrag så dyker vissa namn upp oftare än andra.

Fredrik Kempe, Bobby Ljungren, Thomas G:son och Linnea och Joy Deb är de låtskrivare som står med fler än en gång bland de tio senaste årens vinnare.

Slutsats: I år tävlar Mariette och och Ace Wilder med låtar skrivna av bland annat Thomas G:son, medan bland andra Linnea och Joy Deb står bakom Lisa Ajax låt. Det kan vara en fördel, baserat på statistiken.

Genre?

Så har det sett ut: Frans tävlade i fjol med en lugnare singer/songwriter-låt, Måns Zelmerlöw hade en poplåt med stort fokus på scenspråket, likaså Loreen, och Eric Saade levererade en klassisk poplåt. Carola och Charlotte Perrellis låtar ”Evighet” och ”Hero” kan räknas till klassiska schlagersounds. Malena Ernman är en operasångare, Sanna Nielsen sjöng en ballad och så vidare. Med andra ord är det väldigt svårt att antyda ett mönster bland de senaste vinnarlåtarna.

Slutsats: De enda genrerna som inte har vunnit de senaste åren är olika typer av rock, hiphop och r’n’b, något som heller inte återfinns bland årets finalister.

Summan av kardemumman:

De senaste årens vinnare är så pass olika att det är svårt att se ett mönster för en ”typisk vinnare”. Manlig eller kvinnlig deltagare verkar heller inte spela någon roll och inte genre heller bland de som finns med i årets final. Däremot så har Mariette, Ace Wilder och Lisa Ajax låtskrivare som har vunnit Mellon tidigare. De tre prickar också in rätt vad gäller att soloartister vinnare oftare än grupper. Däremot så är det bara Mariette som uppträder under den senare halvan av tävlingen. Därför blir Mariette den som prickar in flest ”rätt”. Men oddsen säger att Wiktoria, Nano och Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia ligger bäst till. Det återstår att se vad som händer på lördagskvällen i Friends Arena, helt enkelt.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro