ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Hon kvalar till skateboard i OS – på gott och ont

Valerie Kaspersen · 12 Jun 2019
Uppdaterad 12 Jun 2019
Emma Fastesson siktar mot OS i Tokyo 2020.

Emma Fastesson siktar mot OS i Tokyo 2020. Foto: Oskar Brusén


Skateboarding har blivit inbjuden till sportens finrum – OS. Det är en av fem nya sporter i Tokyo 2020. Emma Fastesson från Malmö kan vara den som representerar Sverige på brädan. Men huruvida en plats i OS kommer att gynna skateboarding, det är frågan. – Det kommer alltid vara en stor del av skateboardvärlden som säger vi har ingenting med det där att göra”.

klar

Artikellänk är kopierad

I Humlegården i Stockholm hörs ljudet av brädor som slår i marken. Någon ramlar rakt ner i asfalten efter att ha missat ett trick. Det är bara att köra igen. Och igen och igen tills det går.

Att det här nu ska bli en OS-gren kan vara svårt att föreställa sig för vissa. Även för skejtarna själva.

– Det är ju en väldigt stor förändring. Tävlingarna har ju alltid varit en bisak innan. Det viktiga har varit kulturen. Nu börjar det handla om stora sportföretag som gått in i skejten och kör sin sportlogik på skejtarna. Det blir en krock, säger Emma Fastesson som nyligen varit i London och kvalat inför OS i street skate.

Började skejta som barn

Emma Fastesson är uppvuxen i Malmö och började skejta när staden byggde Stapelbäddsparken 2005. I den 3000 kvadratmeter stora betongparken hittade Emma hem.

– Jag var väl runt elva år. Då började väldigt många i min ålder skejta för att det var en stor grej. Sedan fortsatte jag för att jag tyckte att det var kul, säger hon och fortsätter:

– Skateboard gör man när man vill. Det var också ett väldigt bra gäng som skejtade då, så jag fick många kompisar väldigt snabbt. Sedan var det en stadig utvecklingskurva.

Emma har sedan tidigare två junior-SM-guld i squash och har prövat på flera olika sporter där strikta träningstider fått styra. Men skateboarding var något annat. Det var friare.

– Det är svårt att se på en fotbollsspelare när den blivit bättre, men det är ju lätt att se det på en skejtare. När jag träffar polare som jag såg för tre månader sedan och jämför med nu. De är så mycket bättre. Det är coolt!

I Humlegården har det samlats ett gäng barn som övar på att hoppa upp för den lilla kanten i hörnet. Frustrationen blir tydlig när det inte blir som de vill. Glädjen ännu tydligare när de lyckas.

Det är precis här alla börjar. Även Emma.

Emma Fastesson fastnade för skateboarding som barn. Foto: Oskar Brusén.
Emma Fastesson fastnade för skateboarding som barn. Foto: Oskar Brusén.

Förmågan att vägra ge upp ledde till att hon redan som 16-åring räknades som den 8:e bästa kvinnliga skateboardåkaren i världen, vilket inte är förvånande.

När hon hoppar upp och glider på räcket ser det lika naturligt ut för henne som att andas. Men tittar man noga ser man reporna på undersidan av brädan. Det är inte bara talang som har tagit henne dit hon är i dag. Det är övning.

Hon håller hårt i titeln som svensk mästare i street skate. Fyra år i rad har hon kammat hem priset. Nu är siktet riktat mot OS i Tokyo 2020.

Kvalar till OS

Emma var nyligen i London för ett av kvalen. Totalt är det åtta stycken i olika länder och städer där åkare kan samla poäng.

Kvalen är indelade i två perioder. Den ena sträcker sig från maj till september och andra perioden från september till maj. London var bara det första stoppet.

Vanligtvis är hon inte nervös längre när hon ska tävla. Den här gången var det lite annorlunda. Under kvalet hade Emma 45 sekunder på sig att sätta fem trick.

– Det är mycket mer nervöst för mig. Det blir inte lika fritt.

Men det gick bra. Hon har en bra chans att kunna få representera Sverige i Tokyo 2020. Men hon är inte där än.

Härnäst kommer två kval hållas i Los Angeles, USA. Det var ingenting som lockade Emma. Hon satsar istället på att åka till Kina och Mexiko för att plocka ytterligare poäng.

– Grejen är att jag inte har jättestora sponsorer och förbundet (Svenska skateboardförbundet redds.anmr) kan inte gå in med hur mycket pengar som helst. Det kommer komma ner till en kostnadsfråga. Det tror jag inte att jag är ensam om.

OS har gynnat jämställdhetsarbetet

Att skateboarding nu fått en plats i OS är på både gott och ont, menar Emma. I en mer positiv bemärkelse innebär deltagandet att jämställdhetsarbetet inom skateboarding går framåt.

– Jag har varit med om att jag har fått en tredjedel av vad killen har fått – i Sverige. Det är inte så gött. I street league fick killen som vann 200 000 dollar och tjejen fick 30 000 dollar. Det är en stor prisskillnad.

I OS är det annorlunda. Här får nämligen kvinnor och män en lika stor prissumma. Emma menar även att kvinnors prestationer lyfts fram i betydligt större utsträckning nu än innan.

– En grej som är bra med OS är att tjejerna får lika mycket publicitet som killarna. Det har aldrig hänt innan, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att vi snabbspolade tio år jämställdhetsarbete för att OS kom in i bilden. OS tycker inte att det är okej att ge olika prispengar till tjejer och killar.

För att nå OS i Tokyo 2020 måste Emma Fastesson samla poäng under olika kval. Foto: Oskar Brusén.
För att nå OS i Tokyo 2020 måste Emma Fastesson samla poäng under olika kval. Foto: Oskar Brusén.

Men så var det ju det här med på gott och ont. OS kan även innebära att sporten tappar det som gör den så unik.

För många kan prestigen som förknippas med de olympiska spelen gå emot själva kärnan i skateboardvärlden, menar Emma. Kreativiteten. Friheten. Kulturen.

Viktigaste är communityn

Internationella olympiska kommitténs president, Thomas Bach sade under 2016 att OS behövde nå nya målgrupper. Det var därför man lade fram förslaget att inkludera skateboarding som en gren.

”Vi vill ta sport till de unga. Med så många val som dagens ungdomar har så kan vi inte längre förvänta oss att de automatisk ska komma till oss. Vi måste gå till dem.”

Det var alltså inte skejtarna som bad om en plats, utan tvärtom. Nu har skateboard en plats i elitidrottarnas finrum.

– Vill skateboard det? Det kommer alltid vara en stor del av skateboardvärlden som säger ”vi har ingenting med det där och göra”.

Att Emma valde att satsa på OS var för henne bara ”en kul grej”. För Emma är sporten mycket mer än tävlingarna. De har alltid kommit i andrahand.

– Man försöker ju alltid hitta nya sätt att skejta på. Man är ju aldrig klar, säger hon och fortsätter:

– Malmö har fem stora betongparker. Det är jättemycket för en liten stad. Ändå så bygger de som skejtar i Malmö nya ställen hela tiden. Vid industritomter eller tågrälser. Sådant kan försvinna. Det tycker jag är tråkigt.

Det viktigaste är communityn. Hon var nyligen i Seattle tillsammans med föreningen Skate like a girl.

– De har en tävling som heter ”Wheels of fortune”. Då är det typ 100 kvinnor från hela världen som bara skejtar och har det svingött. Då tänkte jag, det här är skateboard för mig. Det är såhär det ska vara.

pil
Fakta: Emma Fastesson Lindgren

Ålder: 23

Sysselsättning: Konsult. Sitter även med i Sveriges Skateboardförbunds styrelse.

Aktuell med: Kvalar till OS i street skate i Tokyo 2020. Har tidigare vunnit SM i street skate fyra år i rad.

pil
Fakta: Street skate

Stilen street fokuserar på att åkarna utför en rad olika trick på marken och över mindre hinder, så som mindre kanter och stänger. Tanken är att banan ska efterlikna en mer naturlig urban miljö. Tricken bedöms av en jury. Den åkaren med högst poäng vinner.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro